Новини

 

Візит Надзвичайного та Повноважного Посла Румунії в Україні до КНУ

05.03.2024

З офіційним візитом КНУ імені Тараса Шевченка відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула. Під час зустрічі пана Посла з ректором Університету Володимиром Бугровим йшлося про співробітництво в процесі інтеграції нашої країни до європейських та євроатлантичних структур.

 

Володимир Бугров висловив вдячність румунському народу за солідарність з Україною та надану гуманітарну допомогу. Румунія від початку широкомасштабного вторгнення почала приймати і надалі приймає українських біженців, однією з перших засудила російську агресію, приєдналася до запроваджених проти рф санкцій тощо.

Своєю чергою Александру Віктор Мікула запевнив, що Румунія неухильно підтримуватиме Україну на її шляху до вступу в Європейський Союз.

У контексті євроінтеграції сторони обговорили пріоритети співпраці в галузях освіти, науки та культури між КНУ імені Тараса Шевченка та румунськими вищими навчальними закладами.

Під час візиту пана Посла супроводжував Повноважний міністр Посольства Міхай Діну. До зустрічі долучилися проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) КНУ Ксенія Смирнова та начальник відділу міжнародних зв’язків Університету Роман Петюр.

Александру Віктор Мікула назвав ті напрями, за якими, на його думку, можна вибудовувати взаємовигідний діалог. Передовсім це співпраця з ННІ публічного управління та державної служби у формуванні нової генерації управлінських кадрів, що є складовою підготовки України до європейської інтеграції. Високий гість відзначив потенціал КНУ в цій галузі.

Ще один пріоритетний напрям – європейське право як навчальна дисципліна та сфера наукового пізнання у рамках міжнародного права. Йдеться, зокрема, про спільні дослідження, реалізацію наукових і освітніх проєктів, включно з програмами обміну румунськими та українськими студентами.

Наразі партнерами КНУ за двосторонніми угодами є Бухарестський університет, Університет імені Лучіана Блага м. Сібіу, Крайовський університет. За програмою Еразмус + в Університеті імені Лучіана Блага перебувають двоє студентів Економічного факультету. Водночас Інститут філології КНУ має великий досвід у підготовці перекладачів із румунської мови. Сторони зустрічі дійшли висновку, що в них є чимало тем для обговорення щодо подальшого співробітництва.

За традицією, що склалася в Шевченковому університеті, Володимир Бугров запросив Надзвичайного та Повноважного Посла Румунії в Україні прочитати лекцію для студентів ННІ міжнародних відносин. Александру Віктор Мікула охоче відгукнувся на запрошення.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024