Новини

 

КНУ відзначає ювілей Тараса Шевченка

09.03.2024

210-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка відзначив Університет, названий на честь видатного українця.

Уранці 9 березня викладачі, студенти та випускники КНУ пройшли урочистою ходою до пам’ятника Кобзареві в парку навпроти Червоного корпусу й поклали квіти біля підніжжя монумента. 

85 років з іменем Шевченка в офіційній назві та майже два століття з образом Тараса. В історію Університету нерозривно вплетена пам’ять про великого українського письменника, філософа, художника.

Шевченко був і залишається на часі. Образи Кобзаря у сучасних інтерпретаціях ми бачимо в Майданній шевченкіані, на білбордах звільнених міст і на військових мерчах. Кожне покоління знаходить у творчості поета майже містичні пророцтва. Нині Шевченко мобілізує, закликає до дій і відповідальності перед предками та нащадками заради існування України, яку любив як ніхто.

Цю позачасовість меседжів Тараса Шевченка відзначив у своїй промові на урочистому мітингу ректор КНУ Володимир Бугров.

«Тарас завжди з нами, бо ми розуміємо, що він уособлює український дух. Це дійсно плоть від плоті, кров від крові українська душа і тіло. Тому українці вшановуватимуть пам’ять Кобзаря і сьогодні, і завтра, і на його 300-річчя, – сказав ректор. – Крайні два роки пам’ятник Шевченку в сквері навпроти Університету одягнений у «бронежилет». Але незрима присутність Тараса відчувається в усьому. Він так само вимогливо дивиться на все, що відбувається. І поки монумент Пророку стоїть тут, а також в інших пам’ятних місцях, – до тих пір Україна незламна». 

Під час урочистого заходу хорова капела «Дніпро» Київського національного університету імені Тараса Шевченка виконала пісні на слова поета, а також Гімн України.

До церемонії покладання квітів долучилися представники дипломатичних місій: Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджану Сеймур Гурбан оглу Мардалієв; Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Вірменія Владімір Карапетян; Надзвичайний і Повноважний Посол В’єтнаму Нгуєн Хонг Тхач; Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова Валеріу Ківерь; Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменістану Тойли Атаєв; тимчасовий повірений у справах Посольства Республіки Судан Окаша Ельдов Мохаммед Ельмахі; радник Посольства Республіки Казахстан Даурен Сатибалдін.

Того ж дня університетська делегація відвідала Чернечу гору – місце, де за «Заповітом» було поховано генія і пророка українського народу.

Представники студентства та викладачі ушанували пам'ять Тараса Шевченка покладанням квітів до підніжжя монумента.

Студентки кафедри історії української літератури, теорії літератури і літтворчості ННІ філології прочитали уривки з поем «І мертвим, і живим, і ненарожденним...» та «Лілея», а фольклорно-етнографічний гурт «Роксоланія» кафедри фольклористики ННІ філології заспівав уривок з поеми «Княжна», записаний у селі Водяне Запорізької області, яке нині перебуває в окупації. За словами учасників гурту, сьогодні особливо важливо, щоб пісні з тих українських територій продовжували звучати.

Ректор Володимир Бугров у своєму зверненні висловив переконання, що, маючи такий незламний дух, про який неодноразово писав Тарас Шевченко у своїх творах, український народ неодмінно здолає ворога і здобуде Перемогу.

«І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі…», – процитував ректор.

Також університетська громада пройшлася шевченківськими стежками на території Канівського природного заповідника КНУ. Саме там між Чернечою і Княжою горами розташоване урочище Мотовилівщина, де в останні роки життя Тарас Шевченко хотів купити землю й облаштувати обійстя.

А в рідному селі Тараса, у Кирилівці (тепер Шевченкове Звенигородського району на Черкащині), побували курсанти Військового інституту КНУ. Майбутні офіцери взяли участь у мітингу пам’яті  біля пам’ятника Кобзареві. Відвідали могили матері та батька поета, а також літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка.

 

У матеріалі використано фото ВІКНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024