Новини

 

Західна Європа колонізована з України: стаття в Nature

12.03.2024

 

Багате на артефакти археологічне місце в Західній Україні може бути найдавнішою місциною у Європі, де знаходяться докази існування ранніх людей. Про це йдеться в публікації у найпрестижнішому рецензованому науковому журналі світу Nature, співавторкою якої  стала викладачка Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

 

Стаття стосується досліджень щодо першої появи людини в Європі – в місцині на річці Тиса на Закарпатті. Вчені також припускають, що територія Західної Європи колонізована зі сходу через долину Дунаю та Паннонську рівнину. Надрукована 6 березня в журналі Nature стаття East-to-west human dispersal into Europe 1.4 million years ago, співавторкою якої виступила професорка кафедри землезнавства та геоморфології Географічного факультету КНУ Наталія Герасименко спільно з чеськими колегами, отримала значний розголос. Інформацію про ці дослідження поширили майже 140 джерел інформації включно з Washington Post.

На місці розташування селища Королево І, що в Берегівському районі Закарпатської області, було вивчено шар кам’яних артефактів. Вперше сліди доісторичних людей біля русла річки Тиса віднайдено у 1974 році українським археологом В. М. Гладиліним. Однак перші спроби датування знарядь були проблематичними.

Команда дослідників, у складі якої працювала Наталія Герасименко, вдалася до відносно нового методу з використанням космогенних нуклідів, який дає змогу датувати відклади віком до 5 млн років тому. Застосувавши цей метод для седиментів, які містять кам’яні знаряддя у Королевому І, вчені отримали час їхнього поховання між 1,5 та 1,3 млн років тому.

Отримана дата маркує найдавніший вік побутування людей у Європі! 

Відсутність кісткового матеріалу у Королевому не дає змогу визначити, ким були ці поселенці. Проте знайдені знаряддя є застарими і запримітивними для того, щоб бути виготовленими анатомічно сучасними людьми (Homo sapiens) чи неандертальцями. Очевидно, виробниками знарядь були певні різновиди Homo erectus – надзвичайно успішного предкового виду, який виник до 2 млн років тому і поширився у різних біотопах Африки, Азії та Європи. Виявилося, що поселення у Королевому І становили такий собі міграційний місток.

Вищеописана знахідка на території Україні відкриває новий неочікуваний шар у прадавній історії Європи. Відтак питання історії людства набуває певного геополітичного контексту.

Есе в журналі Nature присвячене пращурам-першопрохідцям. Ми ж віддаємо належне першопрохідцям у науці. Чеські колеги Наталії Герасименко планують невдовзі презентувати сенсаційні результати досліджень у Києві.

Чекаємо на їхню лекцію в нашому Університеті! 

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024