Новини

 

Дискурс про сучасне шевченкознавство провели в Інституті філології

15.03.2024

Міжнародна науково-практична конференція «Сучасне шевченкознавство: мультидисциплінарні дискурси» відбулася в Інституті філології 12 березня 2024 року. Форум присвячено 210-й річниці від дня народження Тараса Шевченка.

 

Подія об’єднала міжнародне наукове товариство, що цікавиться вивченням творчості Тараса Шевченка. Співорганізаторами конференції «Сучасне Шевченкознавство: мультидисциплінарні дискурси» виступили Навчально-науковий інститут філології КНУ, Альбертський університет (Канада), Вроцлавський університет (Польща) та Познанський університет імені Адама Міцкевича (Польща). Про участь у роботі конференції заявили Тбіліський державний університет імені Іване Джавахішвілі (Грузія), Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького й Інститут літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України. 

Цьогоріч до організації вшанувань великого українського поета вперше долучилися наукові товариства імені Шевченка в США та Канаді. Загалом учасниками обговорень стали 175 осіб із 23 українських ЗВО, 5 вітчизняних наукових установ та 3 ліцеїв.

«Ми мусимо не просто перечитувати Шевченка, а формувати культурно-суспільне знання. Вивчення творчості Шевченка має бути поштовхом до напрацювання методології», – підкреслив у своєму виступі під час пленарного засідання ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

Вітальне слово очільника ННІ філології Григорія Семенюка до учасників конференції озвучила заступниця директора Олена Романенко. «Слово Поета допомагало українцям у боротьбі за національну ідентичність упродовж двох століть. Наші викладачі та студенти, які зараз воюють на фронті, часто просять примірники «Кобзаря», щоб підбадьорити в окопах своїх побратимів. «Огонь запеклих не пече», «Нема на світі України, Немає другого Дніпра…» – ці та інші слова Тараса й нині надихають», – сказала Олена Романенко.

Завідувач відділу шевченкознавства Інституту літератури НАНУ Олександр Боронь повідомив про нові видання повістей і поезій Шевченка, які готуються до друку його підрозділом у співпраці з працівниками Інституту філології. Родзинкою буде «Шевченківська енциклопедія» та ілюстрована книжка про його образотворчу практику. Ще один новий проєкт-дослідження – «Тарас Шевченко у критиці». «Читаймо Шевченка весь рік, а не тільки до святкових дат!» – закликав науковець.

Попри низку повітряних тривог, які лунали впродовж роботи конференції, доповідачам вдалося в онлайн-форматі зробити цікаві виступи.

Навіть в укритті, де наживо продовжувалася робота форуму, звучало слово Шевченка, зокрема й покладене на музику. Фольклористи ННІ філології виконали для учасників пісні «Зоре моя вечірняя» та «Галка». Після виступів доповідачів обговорення тривало в секціях і круглих столах.

Захід висвітлив нові дослідження та публікації в галузі шевченкознавства, що свідчить про постійний інтерес до творчості Кобзаря у світовому науковому осередку.

 

За інформацією ННІ філології

Фото Сергія Терещенка

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024