Новини

 

До КНУ завітав із візитом Посол Мальтійського Ордену

08.04.2024

Про нові вектори співпраці йшлося під час зустрічі ректора КНУ Володимира Бугрова та Надзвичайного і Повноважного Посла Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Ґаззанті Пульєзе ді Котроне.

 

Між КНУ імені Тараса Шевченка та Посольством Суверенного Мальтійського Ордену існують давні дружні зв’язки. Співробітництво може набути нових перспектив із врахуванням викликів сьогодення і з вірою у майбутнє України.

На зустрічі 5 квітня сторони погодили інтенсифікувати двосторонні відносини. 

«Добрі справи тихі» – це про діяльність офіційного представництва Ордену в Україні. Багато хто з нас пам’ятає намет із прапором Мальтійських госпітальєрів на Євромайдані й знаменитий «мальтійський» чай, яким господарі частували протестувальників. Там же працювали медики, сповідуючи давнє гасло Ордену – «Захист віри та служіння потребуючим». У ті дні Мальтійський Орден був одним із рупорів революційного Майдану на світовій арені завдяки своєму впливовому становищу: Орден підтримує дипломатичні стосунки з більш ніж 100 державами, має представництва в 9 провідних міжнародних організаціях, включно з ООН. Десять надважких років команда Мальтійського посольства на чолі з незмінним паном ді Котроне була пліч-о-пліч з українцями і навіть після повномасштабного вторгнення ні на день не залишила межі України. Гуманітарна організація «Мальтійська служба допомоги України» інтенсивно працює від початку війни: допомагає біженцям і внутрішньо переміщеним особам, організовує та розподіляє гуманітарні вантажі з-за кордону, надає психологічну й реабілітаційну підтримку постраждалим українцям тощо.

Ректор Володимир Бугров подякував пану Послу за таку послідовну, неухильну та принципову позицію Мальтійського Ордену щодо російсько-української війни.

«Візит до Університету є доброю нагодою відновити наше співробітництво. Для мене велика честь бути тут. Моральна і культурна сила, якої набираються студенти в Університеті імені Тараса Шевченка, проявляється нині під час війни, – сказав Антоніо Ґаззанті Пульєзе ді Котроне. – Від імені Суверенного Мальтійського Ордену запевняю, що Орден підтримуватиме Україну завжди, бо ми добре розуміємо, хто нападник, а хто жертва. Завдяки нашому нейтральному статусу ми можемо здійснювати гуманітарну місію і бути посередником у багатьох процесах». 

Пан Посол запропонував КНУ долучитися до проведення міжнародної конференції на тему гуманітарної допомоги, яка запланована на 4 липня 2024 року. Представники Ордену неодноразово наголошували на серйозності гуманітарних наслідків, які зумовила і надалі породжує війна, а також на необхідності застосувати всі можливі засоби, аби припинити чи принаймні полегшити страждання людей. За словами ді Котроне, це буде кваліфікована конструктивна дискусія, мета якої – вкотре акцентувати увагу на подіях в Україні, спонукаючи до участі міжнародні інституції та ЗМІ. Ще один перспективний напрям співпраці – залучення студентів Університету до волонтерської діяльності, яка є формою гуманітарної допомоги в конкретних випадках. 

Зі свого боку представники КНУ висловили пропозиції щодо об’єднання зусиль у напрямі науково-освітньої дипломатії, а також в рамках інших проєктів. Володимир Бугров запросив високого гостя провести лекцію для студентів Шевченкового університету, і пан Посол охоче прийняв запрошення. 

Учасниками зустрічі від КНУ імені Тараса Шевченка були також проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова та керівник Відділу міжнародних зв’язків Роман Петюр, від Посольства Суверенного Мальтійського Ордену – Андрій Ханас

 

Довідково:

Мальтійський Орден – це католицький чернечий орден із майже 1000-річною історією і водночас суверенна держава зі своєю конституцією, валютою і громадянством. Мальтійський Орден не має власної території, а лише суверенні резиденції на території інших країн, що робить його унікальною державою. У 2007 році установлено дипломатичні відносини між Україною і Суверенним Мальтійським Орденом.

Надзвичайний і Повноважний Посол Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Ґаззанті Пульєзе ді Котроне був призначений в Україну в 2014 році Великим Магістром Мальтійського Ордену Метью Фестінгом. До цього займався юридичними та науковими проєктами в Римі.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024