Новини

 

Нотатки КНУЕХРО: Підбито підсумки конкурсу історичного есе

24.05.2024

На Історичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка в межах загальноуніверситетського Дня відкритих дверей КНУ EXPO оголосили переможців конкурсу учнівських робіт на тему «Вплив російсько-української війни на євроінтеграційні процеси України: взаємовідносини між країнами Центрально-Східної Європи та Україною». Конкурс другий рік поспіль проводить кафедра історії Центральної та Східної Європи разом з Науковим товариством студентів Історичного факультету.

 

Цього разу перше місце у змаганні посіли десятикласник Володимир Жукоцький (Кам’янський ліцей) та одинадцятикласниця Марія Ковальська (Петропавлівський ліцей). Друге місце розділили Неллі Задарко, Володимир Вербицький та Станіслав Гнатюк. Бронзу отримали Наталія Половко, Катерина Половко, Олександра Кучер, Христина Свідер та Анастасія Савчук.

«Ми приємно здивовані високим рівнем робіт, їх глибиною, наповненістю та стилістикою, – розповіла завідувачка кафедри історії Центральної та Східної Європи Історичного факультету КНУ Ірина Малацай. – Діти намагалися провести аналіз і визначити, що потрібно Україні для отримання членства у ЄС і як ми можемо використати євроінтеграційний досвід  Польщі, Чехії, Латвії, Литви та Естонії, які нас підтримують і на цьому шляху, і у війні з агресором. Визначити переможців серед 120-ти поданих робіт було важко. У нас надзвичайно розумна і талановита молодь!»

«Насправді це більше нагадує курсові роботи,  ніж шкільні есе, – додає голова Наукового товариства студентів Історичного факультету Іван Приходько. – Це не дитячі роботи, мене вразила їхня науковість та глибина аналізу».

У конкурсі історичного есе брали участь старшокласники з Донецької, Харківської, Сумської, Чернігівської, Вінницької, Черкаської, Волинської, Київської, Хмельницької, Рівненської, Запорізької, Дніпропетровської та Тернопільської областей.

Автори найкращих робіт разом із сертифікатами переможців отримали у подарунок книжки українських істориків, що викладають на  факультеті. Ірина Малацай запросила учасників конкурсу вступати до КНУ і нагадала, що з 2016 року тут відкрито освітню програму  «Східноєвропейські історичні студії».

«Тематика конкурсу входить до кола моїх зацікавлень, – поділилася одна із переможниць десятикласниця Катерина Половко з Великодимерської громади, що на Київщині. – Я захоплююся історією, цікавлюся політикою. Хоч і посіла лише третє місце, але упевнена: недарма взяла участь у змаганні і приїхала до Університету на день відкритих дверей. Планую дізнатися більше про навчання, за рік гарно підготуватися і вступити до КНУ. Тут уже навчаються мої друзі».

Дівчина переконана, що російсько-українська війна лише пришвидшує наше просування до ЄС, з чим погоджуються й організатори конкурсу.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024