Новини

 

Нотатки КНУЕХРО: Підготовка військових фахівців у КНУ

24.05.2024

Всеуніверситетський День відкритих дверей КНУЕХРО-Весна 2024 стверджував, що «КНУ – сила твоєї унікальності». Розповідаємо про унікальні можливості, які надає Шевченків університет у підготовці військових фахівців. Останніми роками попит на кваліфікованих офіцерів зростає, адже ми переконалися, що без потужної та професійної армії не зможемо мати майбутнього як країна.

 

Підготовку спеціалістів у галузі воєнної науки здійснюють два структурні підрозділи КНУ імені Тараса Шевченка:

  • Військовий інститут,
  • Інститут управління державної охорони України.

Військовий інститут – єдиний в Україні військовий навчальний заклад, де готують профільних фахівців із військової психології, військового перекладу, військової політології, військової журналістики та соціальних комунікацій, фінансів та військової економіки, правоохоронної діяльності у Збройних Силах України, цивільно-військових відносин, геоінформаційних систем і технологій та зарубіжної воєнної інформації.

За словами начальник кафедри інформаційно-аналітичних технологій ВІКНУ, полковника Руслана Степанішина, спеціальності, за якими здійснюється підготовка курсантів, на 90% є унікальними в межах ЗСУ. Великою мірою це визначається особливістю Військового інституту, який є структурним підрозділом КНУ імені Тараса Шевченка. 

«Сама організація навчання в Інституті є унікальною. Адже базові знання курсанти отримують на факультетах та в інших інститутах Університету, а фахову підготовку опановують у ВІКНУ. Таким чином випускник виходить зі стін Інституту не лише офіцером тактичного рівня, а й ерудованою особистістю із академічною освітою, – розповідає Руслан Степанішин.До прикладу: спеціальність «Міжнародне співробітництво у сфері оборони та воєнній сфері», яку я викладаю, є ексклюзивною в силу свого гуманітарного вектору й спрямованості на аналітичну роботу з інформацією. Відповідно здобувачі цієї спеціальності спочатку навчаються в Інституті міжнародних відносин КНУ з тим самим вивченням мов і освітніми можливостями». 

Водночас головним завданням Військового інституту є підготовка висококваліфікованого офіцера, який зможе взяти на себе командування, організувати роботу на високому рівні. І потреба в таких фахівцях в армії зараз колосальна. «Щотижня нам телефонують з органів військового управління (командувань) і говорять про брак підготовлених офіцерів. Йдеться насамперед про те, що рівень знань офіцерів, які приходять за мобілізацією, часто недостатній для виконання задач. Це загалом позначається на ефективності ведення бойових дій», – підкреслює Руслан Степанішин.

Наразі найзатребуванішою спеціальністю з, відповідно, найбільшим обсягом держзамовлення є «військовий психолог» для психологічного відбору та психологічної реабілітації військовослужбовців.

За спостереженням полковника Степанішина, мотивація майбутніх абітурієнтів, які відвідали локацію Військового інституту на КНУЕХРО-Весна 2024, не змінилася порівняно з минулим роком. Близько 15% завтрашніх вступників свідомо підходять до вибору військової професії та служби в ЗСУ. Решта приймають рішення незадовго до подачі документів до приймальної комісії.

Сподіваємося, що це рішення буде на користь вступу до унікального ВІКНУ. Після завершення навчання на повному державному забезпеченні випускник Інституту отримує диплом КНУ імені Тараса Шевченка, здобувши як військову спеціальність, так і цивільну.

Нагадаємо, що початок прийому заяв відбірковою комісією Військового інституту на денну форму навчання розпочинається 1 липня 2024 року. А до 27 червня закінчується прийом особових справ та документів кандидатів на навчання від ТЦКтаСП (Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки). Адже в умовах дії воєнного стану подання вступниками військово-облікових документів є обов’язковою умовою для зарахування на навчання.

Ще одним структурним підрозділом КНУ, де здійснюється навчання у галузі знань «Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону», є Інститут Управління державної охорони України. 

Інститут УДО реалізує унікальні освітньо-професійні програми:

  • «Урядування у сфері національної безпеки» за спеціальністю «Національна безпека (за окремими сферами забезпечення та видами діяльності)» – із наданням освітнього ступеня «бакалавр»;
  • «Охоронна діяльність та безпека» за спеціальністю «Державна безпека» – із наданням освітнього ступеня «магістр». 

«Під час відвідування локації Інституту УДО гості КНУЕХРО-Весна 2024 найбільше цікавилися, чи наші здобувачі освіти є курсантами. Ми відповідаємо: вони – цивільні студенти. Цим наш Інститут відрізняється від військових закладів вищої освіти, – розповідає Ольга Куркіна, начальниця Центру організації освітнього процесу та наукової роботи Інституту УДО. – Наші випускники працюють у лавах Управління державної охорони України, СБУ, Національної гвардії, в охоронних структурах».

Шевченків університет чекає на абітурієнтів!

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024