Новини

 

Нотатки КНУЕХРО: Експериментаріум – майданчик для популяризації науки

25.05.2024

«Експериментаріум» – незмінна улюблена локація КНУЕХРО. На ній завжди людно, і об’єднує вона не лише умовних фізиків, адже поспостерігати за тим, як наука твориться на твоїх очах, приходять й умовні лірики. Тож кілька штрихів з-за лаштунків освітньої та наукової кухні.

 

Студенти-біологи Навчально-наукового Інституту високих технологій пропонували створити авторський «бактеріальний арт» і навіть «отримати свою бактеріальну колонію в інстаграм».

«Це найвеселіша частина виставкової локації нашого інституту, мікробіологічна, – рекламувала колег другокурсниця Аня. – У нас є кольорові чашки Петрі, де ростуть бактерії. Це просто захоплює! Можна створювати бактеріальний арт – малювати бактеріями на середовищах».

Завдяки Ані відвідувачі мали змогу провести «гістологічний» експеримент – роздивитися під мікроскопом тканини власного епітелію, зібрані зі щічки, або обмежитися спогляданням готових зразків. «Ядра клітин здорової людини мають бути цілісні і правильної форми», – застерігала майбутня дослідниця.

Біля стенду Фізичного факультету КНУ намагалися поєднати високе і земне, тобто розповіді про прикладну науку й фундаментальну. Про те, що астрономи – справжні романтики, поміж історіями про походження «білих карликів» та «червоних гігантів» нагадував третьокурсник Микита Білодід.

Торкнутися «струн людської душі» (і це не метафора!), потримати в руках макет серця та вивчити будову людського тіла пропонували першокурсниці Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини». Крім того, майбутні лікарі навчали всіх охочих надавати першу домедичну допомогу. Під час війни ці навички необхідні кожному, адже вони рятують людські життя і на фронті, і в тилу. 

Щоб дати змогу пораненому дихати, медикам часто доводиться робити інтубацію – відповідні маніпуляції на манекені демонструвала інша група студентів.

Трохи далі на цій же локації нагадували і про цілющу силу природи. Ландшафтні дизайнери запрошували охочих створити (або хоча б спроєктувати) сад своєї мрії. Другокурсники, що опановують цю спеціальність, показали свої багатогранні таланти – здивували відвідувачів майстерно виконаними кольоровими замальовкам квітів та дерев.

Про те, як зберегти рослинний аромат для використання у парфумерно-косметичній чи харчовій промисловості, дізнавалися від аспіранта Хімічного факультету КНУ Михайла Помаліна, що чаклував над цікавим скляним приладом. Доки відвідувачі розглядали нагромадження скляних трубочок і колбочок, він розповідав про те, як як відбувається екстракція речовини лімонен, що міститься в шкірці лимона.

Біля інших стендів Хімічного факультету відвідувачам пропонували зібрати Періодичну систему, пограти в хімічні шахи, а потім дізнатись про термохромні матеріали, секрети тайнопису та створення голографічних зображень. На завершення вдячна публіка мала змогу спостерігати за експериментами із загадковими назвами «Українська бавовна» та «Приборкання вулкану».

Відвідувачі КНУEXPO з неприхованим захопленням слухали розповіді науковців Університету про сучасні напрями досліджень, зокрема, у галузі біохімії та біофізики. Про умовність поділку природничих наук і про те, що справжні відкриття зазвичай відбуваються на їх перетині, говорили і студенти, і викладачі. Завдяки поєднанню таких знань сьогодні створюють нові матеріали і технології, здатні змінити світ.

Зацікавлених науковою творчістю старшокласників організатори виставкових локацій запрошують приєднатися до спільноти КНУ – одного з найкращих українських університетів з потужною дослідницькою складовою.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024