Новини

 

Стимулювання інноваційної діяльності за підтримки EIT

03.06.2024

27-31 травня представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка підвели підсумки міжнародного наукового проєкту INTREPID-HEI: Innovation Capacity Building for Higher Education. 

 

Починаючи з 2022 року, Університет задіяний у виконанні проєкту Консорціуму INTREPID-HEI «International Capacity Building in Innovation, Transfer and Entrepreneurship» (підпроєкт Urban Mobility, 2022–2024),  що фінансується за програмою EIT HEI: Innovation Capacity Building for Higher Education.

Європейський інститут інновацій і технологій (EIT) є органом ЄС і невід’ємною частиною проєкту Horizon Europe, а програма EIT для вищої освіти (EIT НEI) – його ключовим стратегічним пріоритетом у рамках EIT Strategic Innovation Agenda на 2021-2027 роки.

Виконання проєкту стало дієвою платформою для розбудови інноваційної екосистеми Університету, а також об’єднання різних структур Університету, які залучені до інноваційної діяльності. Для забезпечення сталості інноваційної екосистеми Університету почалася розробка концепції діяльності віртуального Інноваційного хабу Університету, а також вивчається можливість створення лабораторії Design Thinking Стартап-центру Університету.

У рамках виконання проєкту Університетом успішно реалізовано такі завдання:

1. Досліджено та переглянуто вимоги до обов’язкових освітніх компонент дисципліни «Філософія науки та інновацій» ОНП підготовки здобувачів на третьому (освітньо-науковому) рівні в Університеті. Оптимізовано блок «Інновації» (кількість кредитів ЄКТС – 4), де передбачено три модулі:

  • інтелектуальна власність;
  • підприємницька діяльність та стартапи;
  • управління проєктами та написання грантів. 

2. Удосконалено викладання курсу «Вибрані розділи трудового права та основи підприємницької діяльності» для бакалаврів усіх факультетів/ННІ, зокрема курс доповнено лекціями щодо інноваційної екосистеми Університету та розвитку стартапів.

3. Для розвитку інноваційних компетентностей здобувачів вищої освіти та працівників Університету розроблено й створено англомовні онлайн-курси «Startups and entrepreneurship» та «IT Solution Fundamentals for Innovators», які розміщено на загальнодоступному сайті проєкту INTREPID HEI.

4. Проведено аудит всіх навчальних планів Університету для визначення та каталогізації дисциплін, що є потенційно перспективними для їх включення до розробки програми навчання підприємництву на вимогу (курс мікрокредитів).

У фінальній зустрічі взяли участь представники партнерів консорціуму, а саме: Ostbayerische Technische Hochschule Regensburg (Німеччина), Université Clermont Auvergne (Франція), Iceberg Data Intelligence (Румунія), Høgskulen på Vestlandet (Норвегія), ŠKODA AUTO Vysoká škola o.p.s. (Чеська республіка), VIVES University of Applied Sciences (Бельгія), Taras Shevchenko National University of Kyiv (Україна), Universitatea “Ovidius” din Constanta (Румунія), а також асоційовані партнери.

Від Шевченкового університету проєкт був представлений міждисциплінарною командою: проректоркою з наукової роботи, професором, доктором біологічних наук Ганною Толстановою; завідувачкою сектором проєктної діяльності НДЧ, кандидатом географічних наук Оленою Почаєвець, заступницею декана з наукової роботи Економічного факультету, кандидатом фізико-математичних наук Людмилою Анісімовою,  завідувачкою кафедри екологічного менеджменту та підприємництва Економічного факультету, кандидатом економічних наук Наталією Гончаренко.

Під час фінальної зустрічі основним питанням було підготовка звітної документації щодо успішних кейсів виконання проєктів, а також обговорення подальших спільних ініціатив. Зокрема, домовлено щодо подачі спільного проєкту в рамках програми Горизонт Європа HORIZON-WIDERA

На зустрічі була присутня представниця адміністрації ЕІТ Urban Mobility, яка повідомила, що конкурс для нової 4-ї когорти буде оголошено у вересні 2024 року.

Тож команди, які вже сформовані, вітаються для участі й подальшої розбудови проєктів!

 

За інформацією Науково-дослідної частини КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024