Новини

 

Університет націлений на стратегічний успіх: результати засідання Вченої ради

01.07.2024

 

На розширеному засіданні Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка 1 липня визначено основні напрями та цілі, які покликані забезпечити Університету успіх протягом наступного навчального року.

 

 

Вчена рада заслухала доповідь ректора Володимира Бугрова «Завдання КНУ імені Тараса Шевченка на 2024/2025 н.р. у світлі виконання Стратегічного плану розвитку Університету на період 2018 – 2025 рр.».

«Попри всі масштабні виклики, які стоять перед нашою країною, Університет динамічно розвивається, – відзначив Володимир Бугров.Стратегічний план не втрачає свого фундаментального значення і залишається основним концептуальним документом, спрямованим на забезпечення навчання студентів, проведення наукових досліджень, збереження критичної інфраструктури».

Доповідь ректора фокусувалася на десяти ключових напрямах:

  • «Освітній процес»,
  • «Наукові дослідження та інновації»,
  • «Міжнародне співробітництво та інтернаціоналізація»,
  • «Інформатизація»,
  • «Формування суспільних цінностей»,
  • «Розвиток людського потенціалу»,
  • «Створення, реконструкція та утримання основних фондів»,
  • «Фінансове забезпечення»,
  • «Університет під час російсько-української війни та в післявоєнний період».

Володимир Бугров детально зупинився на ключових аспектах кожного з цих розділів. Якість навчального процесу залишається головним пріоритетом, і повернення освітнього процесу до авдиторного навчання є важливим здобутком Університету. Ректор проаналізував зміни контингенту здобувачів освіти, кількість освітніх програм і пов’язані з цим ризики, розбудову культури якості освітньої діяльності, вихід в англомовний простір, рейтинги КНУ серед роботодавців тощо.

Ще один важливий момент – це питання наукових досліджень, проєктна діяльність Університету, завдяки якій навіть у нинішні складні часи здійснюється інтеграція університетської освіти у вітчизняний і світовий науковий простір.

Університет активно розвиває міжнародне співробітництво. Упродовж 2023/2024  навчального року укладено 18 нових партнерських угод та поновлено 18 угод із закладами вищої освіти й науково-дослідними установами 17 країн світу. КНУ набув членства в альянсі європейських університетів EUniWell, стратегічного Twinning-партнерства з Единбурзьким університетом. Триває плідне співробітництво в рамках Програми ЄС Еразмус+. Завдяки цьому було реалізовано багато міжнародних освітніх і наукових проєктів.

Під час доповіді Володимир Бугров відзначив активну інформаційну політику, яку проводить Університет у соціальних мережах, засобах масової інформації, адже головною місією КНУ імені Тараса Шевченка залишається впровадження суспільних цінностей через освіту та науку.

На завершення доповіді ректор окреслив основні завдання на 2024/2025 рр.

«Є дві домінуючі складові нашої діяльності на найближчий період: наукові дослідження та інтернаціоналізація. Власне, ці завдання є повсякденною роботою колективу, які свідчать про високий потенціал Університету та виваженість нашого Стратегічного плану розвитку. Цей рік ми вистояли. Переконаний, що наступний навчальний рік буде ще успішніший, з новим поповненням у студентському колективі й новими можливостями», – підсумував Володимир Бугров.

В обговоренні доповіді ректора взяли участь: декан Географічного факультету Сергій Запотоцький, завідувач кафедри соціальних комунікацій ННІ журналістики Володимир Різун, декан Факультету комп’ютерних наук та кібернетики Олена Кашпур, декан Хімічного факультету Юліан Воловенко, директор Інституту високих технологій Ігор Комаров, заступниця директора ННІ права Наталія Мельничук, директор ННІ філології Григорій Семенюк, завідувач кафедри гідрогеології та інженерної геології ННІ «Інститут геології», голова Первинної профспілкової організації КНУ Дмитро Чомко.

Вчена рада Університету визнала роботу колективу КНУ імені Тараса Шевченка щодо виконання завдань Стратегічного плану задовільною. Було також ухвалено взяти до відома доповідь ректора Університету Володимира Бугрова й проаналізувати результати діяльності всіх працівників кожного структурного підрозділу за 2023/2024 н.р. щодо виконання Стратегічного плану.

Серед поточних питань Вчена рада розглянула затвердження студентам Університету іменних академічних стипендій. З відповідною інформацією ознайомив директор Навчально-методичного відділу Андрій Пижик.

Про зміни до Правил прийому до Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 2024 році, описи й нові редакції описів освітніх програм доповів проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик.

Під час засідання Вченої ради ректор Володимир Бугров нагородив грамотами та подяками працівників і студентку Університету.

Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня науки» за вагомий особистий внесок у зміцнення науково-технічного потенціалу України в умовах воєнного стану, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм доцентові кафедри Інституту філології КНУ Валентині Мироновій присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

За активну участь у роботі інформаційної служби Громадської організації «Українська жіноча варта» відзначено Подякою КНУ Тамару Мошковську, студентку 1 року навчання ОС «магістр» ННІ філології.

Грамотою «За успіхи у навчальній, науковій і виховній роботі» нагороджено таких працівників Університету: Тамару Бабенко, завідувачку кафедри іноземних мов факультетів психології та соціології ННІ філології; Лілію Іваницьку, доцентку кафедри мистецтв, заступницю декана Історичного факультету; Олега Оліха, професора кафедри загальної фізики Фізичного факультету; Ірину Саленко, начальницю Юридичного відділу Університету.

Розширеному засіданню Вченої ради передувало засідання Приймальної комісії КНУ, на якому було обговорено підготовку до вступної кампанії, а також розглянуто низку питань: затвердження рейтингового списку вступників для зарахування за державним замовленням денної форми навчання на другий (магістерський) рівень освіти до ВІКНУ; поновлення та переведення на навчання до КНУ; затвердження списку осіб та нарахування додаткових балів випускникам Підготовчого відділення для громадян України на основі ПСЗО та інші.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024