Новини

 

Підсумкове засідання Науково-технічної ради

02.07.2024

Виконання завдань Стратегічного плану розвитку Університету на 2018-2025 роки в контексті науки, а також зміни до правил прийому на навчання в аспірантурі обговорювали на підсумковому цього навчального року засіданні Науково-технічної ради, що відбулося 26 червня.

 

Проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова подякувала колегам за активну діяльність і значні досягнення:

«Разом ми – команда. Попри труднощі ми продовжуємо працювати, досліджувати, генерувати нові ідеї, брати участь у конкурсах і проєктах, навчати й навчатися. Хочу подякувати кожному з вас, адже в нашому єдиному механізмі важливий кожний елемент».

Ганна Толстанова відзвітувала про здійснену Науково-технічною радою роботу на виконання завдань, визначених Стратегічним планом розвитку Університету.

Зокрема, йшлося про збільшення частки іноземних громадян серед аспірантів КНУ й удосконалення нормативно-правової бази підготовки аспірантів за договорами з іноземними ЗВО; шляхи активізації грантової і конкурсної діяльності вчених Університету в міжнародному науковому просторі; інтеграцію університетської науки в світовий науковий простір через участь у консорціумі ORCID; розбудову інноваційної екосистеми Університету; популяризацію наукових досягнень вчених КНУ на університетських інформаційних ресурсах і у зовнішніх медіа тощо. 

Про стан подачі проєктів на конкурс МОН доповів начальник НДЧ Олег Недибалюк. Загалом у 2024 році завершується виконання 50 НДР, із яких 46 – фундаментальні й 4 – прикладні. За минулий рік статистика така: на конкурс МОН вченими подано 45 проєктів (19 виграно), молодими науковцями – 8 проєктів (4 виграно). У поточному році на конкурс МОН від КНУ подається 71 проєкт. Серед лідерів – Хімічний факультет (18 НДР), Фізичний факультет (18 НДР) і ФРЕКС (7 НДР).

Ще однією важливою темою обговорення на засіданні НТР стали зміни до Правил прийому на навчання в аспірантурі у 2024 році. 

Наказом МОН від 24 червня 2024 року №910 «Про деякі особливості набуття поновлення і статусу здобувача вищої освіти в 2024 році» до 1 січня 2025 року призупинено прийом заяв та зарахування на навчання до аспірантури на денну або дуальну форми здобуття освіти за кошти фізичних і юридичних осіб (крім осіб, встановлених частинами першою, третьою, п’ятою, шостою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»). Тобто у 2024 році скасовано вступ до аспірантури на денну форму навчання за контрактом і відкориговано правила щодо поновлення навчання. Відповідно вступ в аспірантуру цього року здійснюватиметься виключно за державним замовленням, водночас бюджетних місць стане вдвічі більше. Таке рішення МОН України пояснює необхідністю унеможливити використання аспірантури як інструменту уникнення мобілізації й водночас надати можливість усім тим, хто насправді бажає здобути ступінь доктора філософії.

Торкнулися нововведення і Єдиного вступного іспиту (ЄВІ). Так, начальниця Відділу аспірантури й докторантури Анжеліка Ткачук повідомила, що успішним вважається складене ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше, ніж 130 балів, або у 2024 році – з оцінкою за тест загальної навчальної компетентності не менше, ніж 160 балів. Якщо ж бали за вказані тести нижчі, вступник втрачає право подачі документів для навчання в аспірантурі.

Змінилося й законодавче підґрунтя формування Правил прийому до аспірантури в КНУ: цьогоріч вони розроблені відповідно до наказу МОН України від 6 березня 2024 року №266 «Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році», зареєстрованого у Мінюсті 14 березня 2024 року за №379/41724 (зі змінами).

Також під час засідання НТР було розглянуто питання змін у Порядку прикріплення здобувачів ступеня доктора філософії в Університеті (доповідачка – вчений секретар НДЧ Наталія Караульна) і розгляду проєкту Положення про порядок організації та проведення наукових заходів на базі Університету (доповідачка – директорка ННЦ радіаційної безпеки Людмила Асламова). 

Під час засідання НТР проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова нагородила вчених КНУ почесними грамотами за наукові досягнення.

Наступне засідання Науково-технічної ради відбудеться у вересні. 

 

За інформацією Науково-дослідної частини КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024