Новини

 

КНУ – твій перший пріоритет: Університет лідирує за кількістю поданих заяв

23.07.2024

9 291 заяву на здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» у КНУ імені Тараса Шевченка подано, за даними ЄДЕБО, на ранок 23 липня – до моменту проведення ректором Університету Володимиром Бугровим брифінгу, присвяченого особливостям вступної кампанії 2024.

Прийом заяв на місця державного замовлення триватиме до 31 липня, на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб можна подавати заяви з 9 до 27 серпня. Тож у цьогорічних абітурієнтів є ще достатньо часу для рішення на користь Шевченкового університету – визнаного лідера серед українських закладів вищої освіти.

 

«Для нас важлива не лише кількість поданих заяв, хоча від цього залежить здобуття місць державних замовлень. Для нас також важлива «якість» вступників. Ми вітаємо тих, хто прийде навчатися до Університету і хто готовий опановувати різноманітні та різнопланові освітні програми КНУ», – сказав Володимир Бугров.

У 2024-2025 навчальному році КНУ імені Тараса Шевченка здійснює набір на 397 освітніх програм за 59 спеціальностями в 25 галузях знань. Наразі за кількістю поданих заяв на ОС «Бакалавр» можна визначити лідерську десятку спеціальностей, які, у порядку черговості, розташувалися так: 035 Філологія; 081 Право; 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії; 053 Психологія; 061 Журналістика; 121 Інженерія програмного забезпечення; 292 Міжнародні економічні відносини; 051 Економіка; 122 Комп’ютерні науки; 075 Маркетинг.

«Як бачимо, маємо очевидні перекоси в кількісному відношенні заяв на гуманітарні та інженерно-технічні й природничі спеціальності. І така ситуація не лише у нас, а в інших українських ЗВО. Хочеться порадити абітурієнтам відразу думати, які спеціалісти будуть затребувані на ринку праці через чотири роки, в момент отримання диплома бакалавра. Адже в умовах відновлення повоєнної України на фахівців, які володітимуть знаннями й технологіями в галузі технічних наук, буде шалений попит. Наша з вами спільна місія, – звернувся ректор КНУ до представників засобів масової інформації, – пояснювати вступникам, вступницям, батькам, що математичні та інженерно-технічні напрями підготовки – це забезпечене майбутнє, це робота в Україні на десятки років». 

Шевченків університет у майбутньому навчальному році пропонує унікальні освітні програми: для вступників за ОС «Бакалавр» – 15, за ОС «Магістр» – 24, для здобувачів наукового ступеня «Доктор філософії» – 3.

Так, лише ННІ філології КНУ здійснює навчання за рідкісними в Україні освітніми програмами: «Шведська філологія та переклад, англійська мова та третя германська мова (035.044)», «Переклад із португальської та з англійської мов (035.053)», «Мова і література гінді та переклад, англійська мова (035.062)», «Перська мова і література та переклад, англійська мова (035.067)» та іншими. 

Однією з таких унікальних програм є «Білоруська мова і література, українська мова і література, англійська мова». Від 2022 року через повномасштабне вторгнення набір на програму було скасовано. Цьогоріч Університет оголосив набір на цю ОП. Володимир Бугров підкреслив, що «білоруська мова – це мова не лукашенка, а того білоруського народу, який поряд з нами збройно стоїть проти рф, тих білоруських вояків, які здобувають незалежність для нас та для своєї батьківщини».

Акредитовано 123 освітні програми бакалаврату, 192 ОП магістратури та 44 ОП PhD. Із визначенням «Зразкова» загалом акредитовано 23 освітні програми.

Володимир Бугров детально зупинився на тих моментах вступної кампанії, які викликають найбільше запитань, зокрема щодо формату навчання у КНУ впродовж 2024-2025 навчального року:

«Передбачається змішаний формат з переважним відсотком авдиторного навчання. Це наша принципова позиція. Тому що освіта – це не лише сума знань. Це передусім комунікація у той час, коли формується особистість, це психологічний комфорт від спілкування з однолітками. І за кількістю поданих заяв ми пересвідчуємося, що стоїмо на правильному шляху. Тим більше, що КНУ налічує 37 сховищ та укриттів, здатних забезпечити безпекові умови навчання студентів». 

Щодо гендерного паритету, то цьогоріч співвідношення становить 69% вступниць проти 31% вступників до КНУ.

Ректор Університету закликав абітурієнтів свідомо підходити до вибору місця здобуття освіти, дотримуватися Правил прийому обраного закладу вищої освіти й неодмінно користуватися лише офіційними джерелами інформації, у даному разі – інформаційними ресурсами КНУ імені Тараса Шевченка.

«Думка про тих, хто ціною здоров’я та життя тримає фронт і дозволяє нам працювати, спонукає до продуктивності, адже йдеться про майбутнє української освіти і наше майбутнє. Країна потребує відновлення і, відповідно, підготовлених, висококваліфікованих фахівців. Ми можемо це забезпечити, і ми це забезпечуємо постійно», – наголосив Володимир Бугров.

 

Київський національний університет імені Тараса Шевченка – класичний університет, що належить до когорти найвідоміших у світі. 190 років Університет поєднує якісну освіту й сучасну науку, традиції й інновації. Його обирають найбільш достойні й талановиті, яким Університет дає можливість стати лідерами у професії та суспільному житті.

Нині Університет Шевченка – це:

  • 12 факультетів, 2 інститути, 7 навчально-наукових інститутів, 1 науково-навчальний центр;
  • 2 коледжі, 1 ліцей, 2 підготовчі відділення;
  • понад 28 тисяч студентів, майже 3 тисячі викладачів.

 

Фото: Тетяна Василик, Валерій Попов

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024