Новини

 

Проєкт Erasmus+ DigiUni: відповідальна робота, конструктивний моніторинг

24.07.2024

Хід виконання міжнародного проєкту Erasmus+ DigiUni «Цифровий університет – Відкрита Українська Ініціатива» після перших шести місяців роботи обговорили його партнери. Таку зустріч онлайн організувала моніторингова група Міністерства освіти і науки України.

 

Вичерпну розгорнуту презентацію початку роботи представила Ксенія Смирнова – проректорка з міжнародного співробітництва КНУ імені Тараса Шевченка та координаторка проєкту. Так на сьогодні вже:

  • підготовано і частково підписано двадцять одну партнерську угоду;
  • завершується підготовка документів для обов’язкової реєстрації Erasmus+ DigiUni у Секретаріаті Кабінету Міністрів України;
  • розроблено й узгоджено стратегію виконання всіх робочих пакетів;
  • затверджено стратегію управління проєктом;
  • створено систему перевірки й контролю якості роботи.

Відповідальність і функціональні обов’язки кожного партнера визначені проєктною заявкою, а тому Ксенія Смирнова закликала до злагодженої роботи всіх університетів, що утворюють партнерську групу DigiUni, а також до поглиблення обміну наявним досвідом. Зокрема, цього досягнуто завдяки успішно проведеним воркшопам у трьох закордонних ЗВО – Університеті Масарика, Університеті імені Адама Міцкевича у Познані та Університеті Аліканте. За словами координаторки, такі робочі зустрічі були заплановані на першому етапі виконання проєкту.

Обговорюючи попередні результати з колегами, Ксенія Смирнова розповіла про налагодження системи внутрішньої комунікації серед учасників DigiUni, що сприяє колегіальному погодженню робочих питань, про посилення зовнішньої комунікаційної складової для подальшої медіатизації загальноукраїнського цифрового освітнього середовища, яке є серцевиною проєкту.

«Як прописано у грантовій угоді, наступний етап реалізації проєкту – втілення практичних аспектів формування цифрової екосистеми, утвердження формату DigiPlatform, яка відкриє нові можливості цифровізації контенту,  розміщення віртуальних та віддалених лабораторій, кабінетів, тематичних лекцій та інших інструментів цифрового університету», – зазначила Ксенія Смирнова. Вона також подякувала моніторинговій групі за рекомендації для продовження успішної реалізації DigiUni, що покликаний посилити взаємодію українських університетів у складний час російської війни в Україні.

Модератор зустрічі, керівник експертної групи з європейської інтеграції Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції МОН України, Сергій Шкабко відзначив результативну роботу учасників моніторингової зустрічі та закликав і надалі конструктивно співпрацювати над проєктом Erasmus+ DigiUni, важливим для України в контексті європейської інтеграції. 

 

Довідково:

Моніторингова зустріч партнерів проєкту Erasmus+ DigiUni ініційована Міністерством освіти і науки України на виконання Постанови Кабінету Міністрів України Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги від 15 лютого 2002 № 153 (зі змінами). До складу Моніторингової групи увійшли представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, Представництва Європейського союзу в Україні, Національного Еразмус+ Офісу в Україні.

Проєкт DigiUni спрямовано на підтримку вищої освіти в Україні в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Нині – це наймасштабніший проєкт за програмою Erasmus+, який будь-коли реалізовувався в Україні.

Він об’єднав учасників з України та держав-членів ЄС: 21 установу у статусі повних партнерів і 5 інституцій у статусі асоційованих партнерів.

Проєкт розпочався 1 грудня 2023 року та розрахований на чотири роки. Координатором є Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Детальніша інформація про Erasmus+ DigiUni – на офіційному сайті проєкту: https://digiuni.kspu.edu/about.html

 

За матеріалами команди проєкту Erasmus+ DigiUni

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024