Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки 9 вересня

09.09.2024

Наукова доповідь про кліматичні зміни, результати впровадження Стратегії забезпечення гендерної рівності, затвердження змін до Положення про систему забезпечення якості освіти та освітнього процесу – ключові питання першого у поточному навчальному році засідання Вченої ради.

Вересневе засідання розпочалося з урочистостей – ректор Володимир Бугров вручив атестати професорів та заохочувальні відзнаки КНУ імені Тараса Шевченка.

Грамотою «За успіхи у навчальній, науковій і виховній роботі» нагороджено Анатолія Веклича, завідувача кафедри фізичної електроніки факультету радіофізики, електроніки та комп’ютерних систем; Віктора Калакуру, завідувача кафедри міжнародного приватного права ННІ міжнародних відносин; Ларису Комаху, директорку ННІ публічного управління та державної служби; Олесю Наумовську, завідувачку кафедри фольклористики ННІ філології; Ніну Соловей, завідувачку кафедри іноземних мов математичних факультетів ННІ філології; Ларису Шевченко, завідувачку кафедри стилістики та мовної комунікації ННІ філології. Грамотою «За сумлінну працю» відзначено Віталія Коломійчука, заступника директора Ботанічного саду імені академіка О.В. Фоміна ННЦ «Інститут біології та медицини». Подякою КНУ імені Тараса Шевченка відзначено Олександра Ковальчука, завідувача кафедри анатомії та патологічної фізіології ННЦ «Інститут біології та медицини». За багаторічну роботу в Університеті Подякою ректора нагороджена Олена Лиходій, перекладачка групи супроводу навчального процесу Підготовчого відділення для іноземних громадян.

Атестати професора отримали: Олена Любкіна, Володимир Вірченко, Богдан Засадний (Економічний факультет), Олеся Наумовська (ННІ філології), Олена Сінькевич (ННІ права).

Згідно з Порядком денним, першим питанням Вчена рада заслухала наукову доповідь завідувача кафедри метеорології та кліматології Географічного факультету, професора Сергія Сніжка «Зміна клімату: причини, наслідки, рішення». Під час виступу Сергій Іванович навів чинники змін клімату, проілюструвавши їх результатами наукових досліджень. Звернув увагу присутніх на дії, які необхідно вжити для зменшення антропологічного вливу на зміни клімату. Також продемонстрував досягнення університетських дослідників у цьому напрямку.

Голова Вченої ради Леонід Губерський представив проєкт Плану роботи Вченої ради на 2024/2025 н.р., складу та плану роботи Постійних комісій ВР. За результатами обговорення й на підставі голосування, було прийнято рішення схвалити вказані документи у першому читанні та, з урахуванням пропозицій, винести питання щодо їх затвердження на наступне засідання колегіального органу.

Про перші результати впровадження Стратегії забезпечення гендерної рівності в Університеті доповіла проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська. Вона зазначила, що наразі Університет напрацьовує свою дорожню карту у широкому запровадженні гендерної політики у всіх сферах своєї діяльності. КНУ має свої традиції та унікальні практики. Ще у 2019 році Факультет соціології у співпраці з Лундським університетом (Швеція) відкрили першу в Україні фахову магістерську програму підготовки дослідників гендерної проблематики у сучасному суспільстві.

Продовженням здійснення заходів щодо інтеграції гендерної тематики у навчальні програми та дисципліни стала успішна практика викладання дисциплін гендерної тематики ННІ журналістики, ННІ права, географічним факультетом, філософським факультетом, факультетом психології, де здобувачі освіти мають можливість вивчати дисципліни «Гендер і медіа», «Гендерна рівність у сфері публічної служби», «Географія праці та гендеру», «Гендерні політики», «Гендерні аспекти у соціально-педагогічній роботі».

Подальшим впровадженням Стратегії забезпечення гендерної рівності стане організація та проведення гендерного аудиту Університету. Гендерний аудит дасть можливість комплексно виконувати: моніторинг, оцінювання, налагодження комунікацій, просвітництво та впровадження гендерночутливих методів роботи.

Така експертиза всього освітнього контенту передбачає аналіз документів, спостереження, обстеження, використання кількісних та якісних методів соціологічних досліджень. Реалізація такого проєкту забезпечить зміни на інституційному та системному рівнях задля скорочення гендерних розривів, впровадження ідей рівності та поваги до особистості, захисту прав і свобод всіх членів університетської родини.

З-поміж інших питань, з яких Вчена рада прийняла позитивне рішення, були – зміни до Положення про систему забезпечення якості освіти та освітнього процесу в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка; зміни до описів освітніх програм за першим (бакалаврським) рівнем вищої освіти; нова редакція Положення про Інститут управління державної охорони України; зміни до Положення про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад наукових працівників у КНУ імені Тараса Шевченка та реорганізація та створення структурних підрозділів.

На завершення засідання проректорка з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток та інфраструктура) Лариса Сохатюк ознайомила членів вченої ради з інформацією про встановлення у Канівському природному заповіднику модульного укриття, розрахованого на одночасне перебування 60 осіб. Уведення в експлуатацію укриття дозволить відновити практики студентів на базі заповідника.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024