Новини

 

Канівському заповідникові – 95 років!

30.07.2018

30 липня 1923 року – офіційна дата заснування Канівського природного заповідника, одного з найдавніших в Україні. Спільна історія заповідника й Київського національного університету імені Тараса Шевченка триває вже 79 років!

Заповідник розташувався поруч зі славетним Каневом, його території сусідять із Шевченковою Чернечою горою, займають частину Дніпрового правобережжя, заплавні острови Дніпра (Шелестів і Круглик) та Зміїні острови Канівського водосховища. Загальна площа заповідника – 2027 гектарів, проте адміністрація плекає надії й на подальший приріст природоохоронних територій заповідника. Згідно зі стратегічними завданнями, колективу Канівського природного заповідника належить охороняти еталонні й унікальні природні комплекси українського лісостепу, опікуватися збереженням біорізноманітності флори й фауни та відстежувати динаміку змін природних процесів, що відбуваються в екосистемах.

Неповторний ландшафт і значний науковий потенціал територій Канівського природного заповідника привертали увагу дослідників і вчених від кінця XIX століття. За роки наукових досліджень тут виявлено залишки одного з перших міст східних слов’ян та поселення полян і скіфів; досліджено всесвітньовідомі Канівські дислокації, що дозволяють ретельно відчитати геологічний літопис Канівщини; укладено геоботанічну, ґрунтову й ландшафтну карти заповідника; виявлено й вивчено основні групи рослин, тварин і грибів, що замешкують на заповідних територіях. Науковці заповідника обладнали спеціальну екологічну стежку, що дозволяє проводити на теренах заповідника організовані екскурсії для всіх зацікавлених, пропагувати охорону природи й підвищувати загальний рівень екологічної культури українців. Популярним напрямом був і залишається науковий туризм, пов’язаний із усебічним дослідженням Канівського заповідника ентузіастами зі всього світу.

За свою майже вікову історію Канівський природний заповідник, який став науково-експериментальною та навчальною базою КНУ, прийняв тисячі студентів-практикантів із різних факультетів та інститутів Університету. І кожному з них на згадку лишилися найприємніші спогади про перші професійні дослідження, молодече завзяття й справжню дружбу.

Сьогодні Канівський природний заповідник та його працівники прийматимуть щирі привітання від адміністрації Університету, почесних гостей, відомих випускників та славетних науковців. Зокрема, на честь заснування заповідника грамотою за сумлінну працю відзначено Анатолія Гончаренка, інспектора з охорони природно-заповідного фонду. А Тетяну Поліщук, завсектора бухгалтерського обліку, та Олександра Скляренка, заступника директора з адміністративно-господарської роботи та практики,  подяками ректора за багаторічну сумлінну роботу й вагомий внесок у розвиток заповідної справи.

Тож зичимо ювілярові многії літа, а всім його науковцям – професійного успіху й плідних наукових досліджень задля подальшої розбудови Канівського природного заповідника!

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024