Новини

 

У Києві відкрили пам'ятний знак Іванові Франку

09.09.2021

 

В урядовому кварталі Києва за участі представників Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося закладення й освячення пам’ятного знака для повноформатної скульптурної композиції на честь Івана Франка.

 

Символічним місцем для майбутньої скульптури стала локація на розі вулиць Інститутської й Липської. До участі в церемонії 9 вересня 2021 року було запрошено таких політичних і громадських діячів, як:

  • Віталій Кличко – голова Київської міської державної адміністрації;
  • Володимир Бугров – ректор КНУ імені Тараса Шевченка, член правління Міжнародного фонду Івана Франка;
  • Ігор Курус – директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка;
  • Ольга Нижник – співзасновниця Міжнародного фонду Івана Франка, координаторка Всеукраїнського конкурсу «Стежками Каменяра»;
  • Майя Мозер – очільниця Центру вивчення творчої спадщини Івана Франка в КНУ;
  • Петро Галущак – правнук Івана Франка.

Ініціаторами встановлення пам’ятника на честь видатного українця виступили такі інституції, як Міжнародний фонд Івана Франка, Центр вивчення творчої спадщини Івана Франка в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, ГО «Львівське товариство у Києві».

Завдяки зусиллям очільниці Центру вивчення творчої спадщини Івана Франка в КНУ Майї Мозер у провідному ЗВО України було проведено збір підписів на підтримку Відкритого листа до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра України й міського голови м. Києва Віталія Кличка. Свідомі українці закликали в листі встановити пам’ятник Іванові Франкові з огляду на значущість його постаті для становлення української державності: «Наша нація має у своїй історії багато визначних постатей, якими гордився б не один народ світу. Серед них – Іван Франко – письменник, публіцист, видавець, учений-гуманітарій, громадський і політичний діяч, почесний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка (1904), почесний доктор Харківського університету (1906), член багатьох наукових товариств слов’янських народів». Міжнародний фонд Івана Франка також долучився до збору підписів під листом-закликом, а директор Фонду Ігор Курус провадив перемовини з Віталієм Кличком, якому й представив розроблений проєкт пам’ятника.

Зрештою, представники КМДА забезпечили ініціативі всебічну підтримку, тож із нагоди 165-річчя від дати народження Івана Франка вдалося закласти символічний камінь на місці повноформатної скульптури.

Як пояснив під час урочистостей Ігор Курус: «Ідея створення скульптурної композиції на честь Івана Франка в Києві належить його онукові Роланду Франкові. Власне, саме з цього прагнення й відбулося десять років тому заснування Міжнародного фонду. Знаю, що духово з нами сьогодні присутній і сам Роланд Франко, який нещодавно відійшов у вічність. Щиро дякую всім небайдужим громадянам України за докладені зусилля!».

Від громади КНУ імені Тараса Шевченка до офіційної церемонії долучився ректор Володимир Бугров, який відзначив: «Сьогодні всі ми стали свідками того, як у серці красеня-міста Києва відбулося закладення й освячення пам’ятного каменя для пам’ятника Іванові Франку. Це місце є символічним, бо це Печерський пагорб, осередок глибинного українського духу. Сподіваюся, що згодом пам’ятник не тільки нагадуватиме про світову велич Івана Франка, а й надихатиме нас сьогоднішніх так любити цілу, єдину й неподільну Україну, як умів те робити Франко! Цей пам’ятник спонукатиме нас боротися за Україну й змінювати її таким чином, аби нам хотілося пишатися своєю державою!».

Київський міський голова Віталій Кличко звернув увагу присутніх на питання збереження історичної спадщини й примноження добрих справ громади. До виступів було запрошено нащадків Івана Франка й представників громадських інституцій. Наприкінці події всі охочі мали нагоду сфотографуватися із актором, двійником Івана Франка, поділитися емоціями й враженнями від таких знакових урочистостей.

 

Відео – Ельдар Якушин

 

Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024