Новини

 

Університет Марії Кюрі-Склодовської солідарний з Україною

27.02.2023

Партнер КНУ імені Тараса Шевченка – Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Польща) солідарний з українським народом у дні річниці брутального нападу росії на незалежну Україну.

 

Про це йдеться у відозві, поширеній керівництвом люблінського університету (UMCS) від імені всієї академічної спільноти.

«Останні 12 місяців безсумнівно довели героїзм усіх тих, хто боровся проти окупаційних сил, та зміцнили польсько-українські відносини», – сказано в заяві. 

Із перших днів російсько-української війни Польща стала найближчим політичним союзником України, а також ключовим гуманітарним партнером. Керівництво Університету Марії Кюрі-Склодовської теж вжило низку заходів для підтримки студентів, докторантів і науковців з України, які змушені були залишити свої домівки.  

Університет забезпечив юридичну, психологічну та фінансову допомогу, а також продуктові пакети для українських студентів і їхніх родин, безкоштовні обіди для вимушених мігрантів, які найбільше цього потребували, курси польської мови для членів сімей студентів, докторантів, співробітників і випускників UMCS, які приїхали до Любліна через війну в Україні.

Українські науковці мають можливість проводити дослідження в стінах закладу та спільно подавати заявки на дослідницькі гранти. «Все це ще більше зміцнило наші відносини», – йдеться у відозві. 

Керівництво UMCS підкреслює, що співпраця між Університетом Марії Кюрі-Склодовської та українськими закладами вищої освіти є дуже міцною упродовж багатьох років.

Нагадаємо, що це стосується, зокрема, Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Так, Інститут політичних наук та адміністрування UMCS має давні стосунки з Інститутом міжнародних відносин КНУ в питаннях дослідження політичної, міжнародної та стратегічної комунікацій. Результатом співпраці стало створення обома Інститутами Міжнародної групи дослідження польсько-українських відносин (за участю Інституту Центральної Європи). У фокусі наукової діяльності колективу є вивчення перспектив партнерства між двома країнами в контексті геополітичних змін, а також вироблення рекомендацій для політичної практики. 

Керівництво UMCS висловило сподівання, що «драма війни незабаром завершиться справедливим миром для України і що український народ відбудує і відновить велич своєї Батьківщини».

 

Центр комунікацій  

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024