Новини

 

Безпекою робочих місць в Університеті опікуватиметься спеціальна комісія

28.04.2023

Традиційно в Україні 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Міжнародна організація праці цьогоріч запропонувала провести його під девізом «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі». Тим часом в Україну війна привнесла окрему гірку статистику виробничих втрат: кількість працівників, які загинули, виконуючи трудові обов’язки під час бойових дій.

З метою кращої організації безпечних робочих місць в умовах воєнного стану в КНУ імені Тараса Шевченка створено постійно діючу технічну комісію та підкомісії з питань охорони праці.

 

Війна поставила перед українцями незнані досі ризики. Смертельно небезпечною стала робота медиків і пожежників, які виїжджають на місця ракетних обстрілів для надання невідкладної допомоги. На раніше мирних полях аграрії все частіше наражаються на вибухові пристрої, адже, згідно з даними ДСНС, близько 30% території України нині заміновано. Всі ми знаємо ціну, яку цієї зими своїм життям заплатили енергетики за те, щоб у наших домівках було світло.

І таких випадків, на жаль, багато. Серед величезних втрат, які Україна несе у цій війні, частина припадає на загибель працівників на робочих місцях.

За інформацією Державної служби України з питань праці, у 2022 році безпосередньо внаслідок воєнних дій (ракетні, повітряні удари та дії вибухових предметів) під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.

Однак тисячі підприємств і організацій продовжують функціонувати, попри додаткові щоденні випробування. Адже вони є фундаментом економічної стабільності та безцінною допомогою Збройним Силам України.

Свою освітню і бюджетоутворюючу місію продовжує виконувати і Київський університет імені Тараса Шевченка. Водночас від початку повномасштабного російського вторгнення питання безпеки праці в Університеті набуло особливого значення.

Так, в КНУ створено постійно діючу технічну комісію та підкомісії з питань охорони праці. Комісію очолять: Володимир Ільченко – перший проректор, голова комісії; Олег Федевич – проректор з науково-педагогічної роботи (адміністративно-господарська робота), заступник голови комісії; Ганна Толстанова – проректорка з наукової роботи, заступниця голови комісії.

Комісія діятиме відповідно до вимог Положення про організацію роботи з охорони праці в системі освіти і науки, Закону України «Про охорону праці» та на виконання Ухвали Вченої ради університету з метою створення здорових та безпечних умов праці і навчання, підвищення розрядів, проведення атестації робочих місць працівників, прийняття в експлуатацію нових, а також повністю або частково реконструйованих лабораторій, кабінетів, майстерень, комп’ютерних класів, навчальних приміщень та робочих місць, в тому числі і тих, в яких змінено первинний технологічний процес, встановлено нове обладнання, яке може стати джерелом підвищеної небезпеки.

За статистикою, упродовж 2022 року під час виконання трудових обов’язків на виробництві загалом постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 працівників – зі смертельним наслідком. Фонд соціального страхування України профінансував понад 15 мільйонів гривень для забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами.

 

Центр комунікацій  

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024