Новини

 

Українсько-корейська співпраця: вивчаємо досвід успішних держав

19.05.2023

Двосторонню співпрацю у галузях освіти, науки та культури обговорили під час першого офіційного візиту Й.В. Надзвичайного та Поважного Посла Республіки Корея в Україні пана Кім Хьонтхе до Київського національного університету імені Тараса Шевченка 19 травня 2023 року.

Ректор Володимир Бугров висловив повагу пану Послу, а в його особі – вдячність всьому корейському народові за підтримку нашої країни у складні часи російсько-української війни.

Володимир Бугров розповів про історію Університету, його структуру та перспективи розвитку. Він висловив задоволення результатами багаторічної співпраці з освітянами Республіки Корея. Сьогодні Університет має двосторонні угоди й активно комунікує з 15-ма корейськими університетами. Ректор окреслив актуальні напрями, які можуть бути цікавими для корейської сторони щодо налагодження співпраці.

Пан Кім Хьонтхе подякував ректору за теплий прийом і перепросив за те, що лише зараз зміг відвідати КНУ імені Тараса Шевченка, оскільки цьому завадили обставини, пов’язані з пандемією коронавірусу, а потім воєнним діями. При цьому пан Посол відзначив, що обізнаний з роботою Університету, який є одним з найвідоміших українських закладів вищої освіти у світі. Також Кім Хьонтхе висловив захоплення студентами і викладачами Університету, які сьогодні захищають свободу і незалежність України, а дехто з них, зокрема, Денис Антіпов, загинули, боронячи Вітчизну.

Під час зустрічі сторони обговорили перспективи подальшої співпраці. Зокрема, повоєнного відновлення України, про що йшла мова під час нещодавнього візиту Першої леді України Олени Зеленської до Сеулу. Корея готова допомагати в цьому питанні, залучаючи українських фахівців.

Ректор Володимир Бугров зазначив, що база кореїстики в ННІ філології може слугувати не лише для вивчення мови студентами-філологами, а й для мовної підготовки фахівців з інших галузей, у яких можлива співпраця.

Надзвичайний та Поважний Посол запевнив, що посольство і надалі надаватиме підтримку у вивченні корейської мови в КНУ. Також пан Посол висловив бажання прочитати лекцію для студентів Університету, яка стосуватиметься Кореї.

Приймаючи пропозицію, ректор Володимир Бугров запропонував, як одну з тем лекції, розповісти про розвиток інформаційних технологій у Південній Кореї. Адже за останні десятиліття Корея досягла значних успіхів у цьому напрямку.

Далі офіційна делегація Посольства Республіки Корея в Україні відвідала Круглий стіл українсько-корейської співпраці у сфері видання підручників «Деталізація змісту теми «Республіка Корея» у навчальній програмі та підручниках з географії для 10 класу», що був зініційований Посольством та Міністерством освіти і науки України у співпраці із кафедрою країнознавства та туризму географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка.

Це вже третій круглий стіл у межах співпраці з розробки рекомендацій для методистів та вчителів щодо впровадження нових матеріалів у освітній процес. Йдеться про те, що, згідно з пропонованими змінами, учні на уроках географії вивчатимуть місце Республіки Корея у світі й регіоні, модель економічного розвитку цієї країни, виробництва, які визначають її міжнародну спеціалізацію, прогнозуватимуть перспективи розвитку співробітництва України та Південної Кореї тощо. Досі в навчальній програмі такий блок був відсутній.

Учасники круглого столу наголосили на пріоритетності вивчення українськими школярами досвіду Республіки Корея як країни, що успішно здолала складний шлях національного будівництва, захисту суверенітету та економічного становлення і зараз є дружньою країною, яка послідовно підтримує Україну.

Участь у заході взяли представники МОН України, фахівці з Інституту модернізації змісту освіти, Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, члени авторських колективів підручників з географії, представники видавництв, а також науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України. У режимі онлайн до роботи круглого столу долучились методисти шкільної географічної освіти України.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024