Новини

 

КНУ зібрав ювілейний форум науковців-вірусологів

21.09.2023

Ювілейна 10-та Міжнародна конференція «Біоресурси та віруси» відбулася на базі ННЦ «Інститут біології та медицини» КНУ імені Тараса Шевченка 11-13 вересня 2023 року. Це найбільший у Східній Європі форум, що висвітлює актуальні проблеми медичної, ветеринарної та рослинної вірусології, екології вірусів, еволюції й біобезпеки.

 

Конференція була вперше проведена 1994 року в м. Ялта, АР Крим. Відтоді кожні три роки цей науково-дискусійний майданчик збирає вчених із багатьох куточків світу. Також симпозіум залишається надійною платформою для студентів і аспірантів для презентації результатів своїх досліджень.

У роботі цьогорічної Міжнародної наукової конференції «Біоресурси та віруси» взяли участь понад 100 учасників, серед яких – провідні науковці-вірусологи зі США, Японії, Німеччини, Франції, Швеції, Швейцарії, Естонії, Португалії, Китаю, Чехії, Литви, Угорщини, Молдови, України та інших країн. З пленарними доповідями виступили всесвітньовідомі метри вірусології, медицини та еволюції життя.

Свої дослідження презентували і фахівці ННЦ «Інститут біології та медицини» КНУ: 

Ірина Будзанівська, д.б.н.: «Вірусологія в Україні: минуле, сучасне, майбутнє»;

Юлія Файдюк, к.б.н.: «Рекомбінантні EPS-деполімерази фагового походження як перспективні засоби проти хвороб рослин, спричинених фітопатогенними бактеріями»;

Олексій Шевченко, к.б.н.: «Емерджентні та ре-емерджентні вірусні загрози для комерційних рослин в Україні: війна та інші проблеми». 

«Сучасна вірусологія в Україні розвивається в різних напрямах. Групи українських дослідників працюють над вивченням вірусів, що вражають людей, тварин і рослини. Важливим аспектом розвитку вітчизняної вірусології є виклики, з якими стикається країна, зокрема війна й геополітична нестабільність. Нинішній конфлікт впливає на здоров’я населення та стан аграрного сектора, і українські вірусологи беруть активну участь у вирішенні цих питань. Майбутнє української вірусології обіцяє бути захопливим. Інновації в біотехнології та молекулярній біології відкривають нові можливості для досліджень і застосувань. Проте виклики, пов’язані з війною, необхідно подолати. Ось ми й обговорили ці проблеми та шляхи їх подолання», – вважає Ірина Будзанівська.

Конференція працювала за чотирма спеціалізованими секціями: «Медична вірусологія», «Ветеринарна вірусологія», «Віруси рослин», «Віруси мікроорганізмів».

В організації та роботі конференції традиційно взяли активну участь студенти, аспіранти й молоді вчені, які ознайомилися з найсучаснішими науковими підходами та змогли презентувати результати власних досліджень. Цьогоріч свої усні та постерні доповіді у Секції для студентів та молодих вчених «Віруси – це сила» представили 30  учасників з України, країн ЄС, а також Ізраїлю, Казахстану та Пакистану.

Зокрема, ННЦ «Інститут біології та медицини» представили:

Марія Назаренко, студентка: «Дослідження інфекції вірусу Епштейна-Барр у нелікованих пацієнтів з хронічним лімфоцитним лейкозом у Латвії»;

Ілля Пожилов, аспірант: «Філогеографічна реконструкція високогірських рівнин в ізолятах вірусу мозаїки пшениці»;

Роман Довгий, к.б.н.: «Дволанцюгова РНК (Ларифан) фагового походження викликає специфічні метаболічні зрушення в моноцитах людини IN VITRO».

Конференція організована КНУ імені Тараса Шевченка, ННЦ «Інститут біології та медицини», Товариством мікробіологів України за підтримки партнерів: Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Інституту мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України та спонсора – Федерації європейських мікробіологічних товариств (FEMS).

 

За інформацією ННЦ «Інститут біології та медицини»

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024