Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки за 2 жовтня

02.10.2023

Підсумкам минулого звітного періоду й затвердженню планів роботи на поточний рік було присвячене засідання Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка, що відбулося офлайн 2 жовтня.

 

Насичений Порядок денний засідання Вченої ради поступився початковому урочистому пункту – врученню почесних відзнак.

Наказом Міністра оборони від 4 серпня 2023 року ректора КНУ Володимира Бугрова нагороджено медаллю «Захиснику України» за значний особистий вклад в організацію та надання всебічної допомоги особовому складу військових частин і підрозділів Збройних Сил України, підтримання бойового духу захисників державного суверенітету та територіальної цілісності України, активну волонтерську діяльність. Відзнаку Міністерства оборони вручив керівник Департаменту військової освіти і науки МОУ Володимир Мірненко. Особлива подяка очільнику Університету – за сприяння реформі системи військової освіти, що активно впроваджується у Військовому інституті КНУ.

«Це нагорода всьому колективу, – сказав Володимир Бугров. – Ми й надалі робитимемо все від нас залежне, щоб система військової освіти відповідала цінностям і принципам країн-членів НАТО та ЄС. Адже якісна військова освіта й підготовка є запорукою перемоги на полі бою».

Також Грамотами КНУ за успіхи у навчальній, науковій і виховній роботі було нагороджено представників університетської спільноти.

Про роботу Вченої ради у 2022/2023 навчальному році доповів голова Вченої ради Леонід Губерський. За його словами, в складних умовах воєнного стану Вчена рада своєчасно реагувала на зміни поточної ситуації в країні, на своїх планових (11) і позапланових (5) засіданнях розглядала нагальні питання, приймала відповідні рішення і затверджувала документи, важливі для повноцінного функціонування Університету.

Велика увага приділялася якості освіти, науковій діяльності, збереженню і розвитку кадрового потенціалу, поглибленню міжнародного співробітництва, інформаційній безпеці в умовах кризових ситуацій, національно-патріотичному вихованню учасників освітнього процесу тощо.

За результатами розгляду конкурсних справ та на підставі голосування Вчена рада ухвалила обрати на посади завідувача кафедри і професора відповідних структурних підрозділів 87 осіб; присвоєно вчені звання професора 38 працівникам, доцента – 59, старшого дослідника – 3. За всіх обставин структура Університету чітко узгоджувалася з нормами Закону України «Про вищу освіту». Традиційно у полі зору Вченої ради перебувала діяльність її Постійних комісій.

«Завдяки спільним зусиллям ректорату, Вченої ради, керівників і працівників усіх підрозділів, громадських організацій на належному рівні забезпечується життєдіяльність колективу і Університет виконує свою місію», – підсумував голова Вченої ради.

Леонід Губерський виніс на затвердження План роботи Вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка на 2023/2024 навчальний рік, склад та план роботи Постійних комісій Вченої ради, які були представлені на попередньому засіданні 4 вересня. Документ проголосовано.

З результатами опитування науково-педагогічних працівників Університету щодо якості освітнього процесу в КНУ ознайомив проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик. Перше в історії Університету масштабне опитування НПП було проведене в період з 20 серпня по 20 вересня 2023 року за підтримки відділу забезпечення якості освіти і навчальної лабораторії соціологічних та освітніх досліджень. На пропозицію взяти участь в опитуванні відгукнулися 953 науково-педагогічні працівники з 2058. Найактивнішими виявилися викладачі Факультету соціології, ННЦ «Інститут біології та медицини», Механіко-математичного факультету, ННІ високих технологій.

Вчена рада постановила, що показники задоволеності НПП різними аспектами діяльності Університету варто ретельно проаналізувати й розробити заходи щодо вдосконалення роботи та поліпшення комунікації.

Начальник Військового інституту Анатолій Шевченко запропонував відеопрезентацію, присвячену трансформації військової освіти відповідно до стандартів НАТО та особливостям організації освітньої діяльності ВІКНУ в умовах повномасштабного вторгнення рф. Очільник Інституту акцентував на таких напрямах, як вдосконалення системи мовної підготовки курсантів, підготовка військових капеланів, підготовка офіцерських кадрів, підготовка фахівців, призваних за мобілізацією, здобуття практичного досвіду та інших.

Новий правовий механізм систематизації укладених та набуття чинності міжнародних угод (меморандумів) у КНУ запропонувала до розгляду проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова в співавторстві з головою Постійної комісії Вченої ради Оксаною Васильченко. Згідно з нововведеннями, у рамках підписання угод про міжнародну співпрацю представляти Університет можуть ректор, перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво). Угоди, які укладаються на факультетах/в навчально-наукових інститутах/інститутах, потребуватимуть юстифікації для того, щоб вони мали юридичну силу і на них можна було офіційно покладатися при виконанні умов міжнародного співробітництва.

Також було затверджено Положення про порядок реалізації наукових та освітніх, національних та міжнародних проєктів і грантів у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Доповідачкою з цього питання виступила Ксенія Смирнова.

Проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова ознайомила з перебігом зарахування до докторантури на 2023/2025 н.р. Цього року прийом до докторантури відбувався за бюджетними й небюджетними конкурсними пропозиціями на 21 спеціальність (13 спеціальностей соціогуманітарного напряму, 7 – природничого) з 6 галузей знань, за якими відкриті в Університеті докторські спеціалізовані ради.

Обсяг прийому за державним замовленням на підготовку науково-педагогічних кадрів у КНУ імені Тараса Шевченка у 2023 році через докторантуру склав 15 осіб (03 Гуманітарні науки – 3; 05 Соціальні та поведінкові науки – 2; 06 Журналістика – 2; 08 Право – 1; 10 Природничі науки – 5; 28 Публічне управління та адміністрування – 1; 29 Міжнародні відносини – 1). На умовах контракту зараховано 3 особи.

На засіданні Вченої ради відбулося урочисте зарахування до докторантури КНУ. Новоспечених докторантів привітав Леонід Губерський, побажавши успіхів, відкриттів та звершень на обраному шляху на славу української науки, Університету та України.

Також проректорка Толстанова надала інформацію про результати першого етапу конкурсного відбору у 2023 році проєктів фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, що виконуватимуться коштом видатків загального фонду державного бюджету у 2024-2026 рр. 

Під час засідання Вченої ради було схвалено перейменування Центру проблем імплементації європейського соціального права ННІ права на Центр соціального права ННІ права, затверджено описи й нові редакції описів освітніх програм.

Відбулося присвоєння вчених звань професорів і доцентів кафедр. Здобувачів представили декани/директори відповідних факультетів/ННІ.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024