Новини

 

Правники-конституціоналісти шукатимуть спільну мову

04.10.2023

Про поглиблення співпраці, зокрема комунікацію на рівні викладачів юридичних дисциплін, йшлося під час зустрічі представників КНУ імені Тараса Шевченка з деканом юридичного факультету Державного університету Іллі (Грузія) Георгієм Папуашвілі, що відбулася 4 жовтня.

 

До складу робочої групи КНУ увійшли Ксенія Смирнова, проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво), Лариса Комаха, директорка ННІ публічного управління та державної служби, Наталія Мельничук, в.о. директора ННІ права, та Антон Нанавов, заступник директора з науково-педагогічної роботи ННІ міжнародних відносин.

Сторони обговорили освітні можливості й ресурси обох університетів у викладанні навчальних дисциплін для спеціальностей «Право», участь у міжнародних наукових і освітніх проєктах та програмах.

Георгій Папуашвілі, який очолив юридичний факультет Університету Іллі в липні 2023 року, має значний попередній досвід державно-управлінської діяльності в Грузії. У різні роки він обіймав посади міністра юстиції, міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів, був Головою Конституційного суду, членом Венеціанської комісії Ради Європи. Бере активну участь як міжнародний консультант з питань судової реформи та реформи державного управління.

Під час зустрічі з українськими колегами професор Університету Іллі висловив побажання тіснішої взаємодії між українськими та грузинськими викладачами й науковцями, передусім у галузі конституційного права. На думку Георгія Папуашвілі, обмін досвідом і знаннями конституційних процесів сприятиме трансформації правової системи України відповідно до європейських стандартів. Йдеться про використання лекційного матеріалу, організацію літніх шкіл, проведення спільних заходів, консультативну співпрацю, координацію участі в Програмі Європейського Союзу Еразмус+, Програмі імені Жана Моне та інших міжнародних освітніх програмах.

Члени робочої групи від КНУ запевнили, що така взаємодія з Університетом Іллі є перспективною формою міжнародного співробітництва. Українських вчених-правників, орієнтованих на європейський досвід успішного проведення конституційних реформ, безперечно, цікавить специфіка та особливість конституційних процесів у різних державах.

Відтак сторони домовилися про підтримання контактів.

Георгій Папуашвілі перебуває у Києві з офіційним візитом, у рамках якого запланована його участь у конференції, організованій ОБСЄ та Конституційним Судом України – Маріупольському конституційному форумі.

 

Довідково:

Університет Іллі є партнером КНУ імені Тараса Шевченка за двосторонньою угодою. Університет утворений в 2006 році шляхом злиття Університету західних мов і культури імені Іллі Чавчавадзе (Тбіліського державного інституту іноземних мов) і Педагогічного університету імені Сулхан Саба. Також в 2007 році була приєднана Академія фізкультурного виховання і спорту Грузії. Від 2010 року — Державний університет Іллі.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024