Новини

 

Засідання Науково-технічної ради: підсумки за 5 жовтня

06.10.2023

 

Результати вступної кампанії до аспірантури та докторантури-2023 та презентація програми діяльності Ради молодих вчених КНУ на 2023-2026 роки стали основними темами обговорення на жовтневій Науково-технічній раді Університету, що провела засідання 5 жовтня. 

 

За результатами вступної кампанії-2023, до Київського національного університету імені Тараса Шевченка вступили 356 аспірантів (із них 152 – за бюджетні кошти й 204 – на контрактну форму навчання), 2 ад’юнкти й 18 докторантів (із них 15 – на бюджет і 3 – на контракт).

Вітаємо здобувачів наукових ступенів із новим важливим і цікавим етапом у їхньому житті!

Начальниця відділу аспірантури та докторантури Анжеліка Ткачук повідомила, що впродовж вступної кампанії загалом подано майже 800 заяв. Найбільший конкурс на одне місце державного замовлення був на такі спеціальності: 126 «Інформаційні системи та технології» – 7; 122 «Комп’ютерні науки»/ФІТ – 5, 122 «Комп’ютерні науки»/ФКНК – 4,7; 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» – 4,7. Частка вступників-аспірантів КНУ від загальних обсягів державного замовлення за денною формою навчання серед ЗВО, підпорядкованих МОН України, становить 5,5%.

«Цього року до нас вступили на 100 аспірантів більше, ніж минулого. Наше завдання – організувати навчальний процес якомога ефективніше, щоб кожен отримав знання, необхідні для подальшої успішної наукової роботи», – зазначила проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова. Сфера грантових досліджень, основи підприємницької діяльності та популяризація науки – пріоритетні вектори навчання аспірантів наступних років.

Програму діяльності Ради молодих вчених на 2023-2026 роки презентував новообраний голова РМВ Роман Остапенко, кандидат фізико-математичних наук, асистент кафедри фізики металів Фізичного факультету. Головними завданнями Ради на наступні три роки є зміцнення співпраці між РМВ та факультетами/інститутами, проведення інформаційних заходів для аспірантів і молодих вчених, спрямованих, зокрема, на залучення молодих дослідників до грантової і проєктної діяльності, а також перспектива створення школи РМВ.

Бажаємо Романові Остапенку наснаги та творчої реалізації на новій посаді!

Насамкінець члени Науково-технічної ради обговорили питання інтеграції Університету в межах національного консорціуму ORCID. Керівниця служби інформаційного моніторингу Наукової бібліотеки імені М. Максимовича Людмила Галаган доповіла про поточний стан внесення науково-педагогічного персоналу КНУ до бази ORCID, акцентувавши увагу на офіційній афіліації профілів з Університетом. Загалом внесено 1680 записів, із яких підтверджених власниками профілів – лише 961.

Людмила Галаган закликала присутніх уважніше й відповідальніше поставитися до заповнення свого акаунта в ORCID, адже від цього залежить рівень впізнаваності (visibility) кожного окремого науковця й імідж ЗВО на міжнародній арені загалом. Також доповідачка поінформувала про успішний перехід усіх 20-ти журналів серії «Вісник КНУ» на платформу OJS, процес наповнення інституційного репозиторію Університету та їх технічну підготовку до інтеграції з ORCID. 

 

За інформацією Науково-дослідної частини КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024