Новини

 

«Абетка для аспірантів»: новації процедури захисту дисертацій

05.12.2023

 

Питання щодо основних новацій процедури захисту дисертацій докторів філософії обговорили під час інформаційного заходу «Абетка для аспірантів: особливості підсумкової атестації на 4 році навчання» 30 листопада 2023 року.

 

На зустріч у змішаному форматі зібралися аспіранти, які завершують навчання у 2024 і на яких поширюється дія Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань підготовки та атестації здобувачів наукових ступенів» від 19 травня 2023 р. № 502.

На їхні запитання відповідали проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова, вчена секретарка НДЧ Наталія Караульна й завідувачка Відділу аспірантури та докторантури Анжеліка Ткачук.

Серед питань, які розглядалися під час зустрічі, найбільш дискусійними були такі:

  • захист дисертації має відбутись до завершення терміну навчання в аспірантурі, починаючи з 1-го січня 2024 року;
  • нова процедура підсумкової атестації аспірантів, які завершують навчання у 2024 році (тривалість процедури 6-9 місяців);
  • особливості оприлюднення результатів досліджень у наукових виданнях;
  • рекомендовані у КНУ показники оригінальності тексту наукового дослідження, результати якого оформлені у вигляді дисертації.

Також учена секретарка НДЧ Наталія Караульна детально окреслила покрокову інструкцію захисту дисертації у 2024 році.

А щодо важливості та необхідності своєчасного звітування про виконання індивідуального плану навчальної й наукової роботи наголосила очільниця Відділу аспірантури й докторантури Анжеліка Ткачук.

Зважаючи на стислі часові рамки, проректорка Ганна Толстанова закликала аспірантів якомога відповідальніше поставитися до процедури атестації. Вона рекомендувала «не зволікати, адже попереду – дуже багато роботи».

За матеріалами Відділу аспірантури та докторантури КНУ

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024