Новини

 

Засідання Спілки ректорів: вимога об’єднання ЗВО

12.02.2024

У КНУ імені Тараса Шевченка відбулося чергове засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України». Під час зустрічі 12 лютого обговорювалися перспективи реформування галузі, зокрема реорганізації мережі ЗВО. 

 

До обговорення у змішаному форматі долучилися близько 100 керівників закладів вищої освіти. Серед учасників – Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, заступник Міністра Михайло Винницький, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров, ексміністри Лілія Гриневич, Станіслав Ніколаєнко, Сергій Шкарлет, Михайло Згуровський, онлайн Сергій Квіт і Василь Кремінь. Тому для багатьох ректорів ЗВО засідання Спілки стало нагодою напряму поспілкуватися з очільниками галузі та фахівцями-експертами.

Ректор КНУ, заступник голови Спілки Володимир Бугров привітав учасників засідання і запросив до активного обговорення.

«Сфера вищої освіти опинилася перед нечуваними викликами, спричиненими війною. Якщо реформування є запорукою конкурентоспроможності галузі в майбутньому, то наразі йдеться принаймні про те, щоб процес відбувався якомога прозоро, щоб усі рішення були зрозумілі кожному», – сказав очільник Університету.

У вступному слові Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий зазначив, що «держава як гарний і далекоглядний господар не допустить банкрутства університетів», водночас уряд чекає від керівництва ЗВО зустрічних кроків і оптимальних пропозицій. За словами Міністра, існує три сценарії реорганізації мережі закладів вищої освіти: «інерційний» – сподівання на те, що ринок дивом самовідновиться; «об’єднавчий» – ініційований самими університетами, з подальшим залученням місцевих органів влади, галузевих організацій і бізнес-структур; «вольовий» – жорстко реалізований державою у тому випадку, коли не буде власних ініціатив від ЗВО.

«Ще є час для напрацювання інтелектуальних рішень, – сказав Оксен Лісовий. – І чим швидше ці процеси запустяться, тим менший ризик третього сценарію».

Пропозиції МОНУ щодо реорганізації виклав у своїй доповіді Михайло Винницький. Презентація заступника Міністра, попри аналіз стану мережі ЗВО в ракурсі нинішньої критичної демографічної ситуації та ще важчих перспектив, містила пропоновані Міністерством цілі, підходи й алгоритми об’єднання. Серед критеріїв, зокрема, такі, як кількість населення міста чи області, число студентів денної форми навчання (не менше як 5 тис.), відмова від «галузевого» спрямування (натомість три типи закладів: навчальні інститути, дослідницькі університети, світоглядні академії) і чимало інших. 

Із законопроєктом «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам» ознайомив генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров. Передбачається, що нова грантова система оплати в ЗВО повинна запрацювати вже з вересня 2024 року. Так, обсяг державного гранту залежатиме від результатів зовнішнього оцінювання та обраного фаху. За принципом «гроші ходять за студентом» абітурієнт далі може вільно обирати університет, форму здобуття освіти та освітню програму. Однак на підготовку фахівців, яких найбільше потребуватиме держава, збережеться система держзамовлення. Документ уже погоджений Кабінетом Міністрів України й наразі перебуває на розгляді Верховної Ради.

Також Олег Шаров розповів про зміни, що стосуватимуться абітурієнтів вступної кампанії 2024, в контексті таких особливостей: війна та спричинена нею мобілізація, пріоритетність професійної освіти перед вищою, зменшення держзамовлення, антикорупційний тренд тощо. 

Чимало питань, винесених на Порядок денний засідання Спілки ректорів, призвели до гострих професійних дискусій. Головними контраргументами були нерівні умови залежно від розташування університетів у різних регіонах і ризик втрати кадрового потенціалу.

Зрештою до «спільного знаменника» підвела ексміністерка Лілія Гриневич: «Українська вища освіта ще не проходила такого складного періоду, але й такої кризи в країні досі не було. Немає альтернативи рішенню кардинального реформування сфери вищої освіти. Йдеться про те, як його провести найменш болісно». 

Засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» ухвалило рішення створити до кінця лютого 2024 року робочу групу для фіксації та аналізу пропозицій від керівництва ЗВО.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024