Новини

 

Війна очима шевченківців

21.02.2024

У холі Червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка розташувалася виставка робіт студентської творчості «Нескорені вогнем», приурочена до другої річниці початку Великої війни. Картини та плакати, представлені в експозиції, – це спроба на емоційному рівні зрозуміти, що відбувається з нами, з нашим світом і часом.

 

Проєкт «Нескорені вогнем» втілила в життя команда KNU Events. Ідея виникла ще весною 2022 року. Тоді організатори підготували першу онлайн-публікацію робіт на тему війни.

Нинішня експозиція містить найкращі картини, плакати й світлини, які демонструють, як студентська молодь переосмислює багато речей у новому світлі.

Кожна робота – це частинка душі учасників, їхні емоції, відчуття й переживання, які вони передають кольорами та формами. Саме так вони бачать події сьогодення, так доносять свої думки, борються зі страхами та втратами, мріють про майбутнє.

Ольга Костенко, серія робіт (3 курс Механіко-математичного факультету):

«У цих роботах я намагалась висловити всі свої емоції, викликані тим, що відбувається навколо. Страх, лють, депресія, погані думки – це те, що відчувала не тільки я, але й кожен українець на початку повномасштабного вторгнення. Вірю, що разом ми зможемо здолати всі незгоди».

Марія Кравчук, серія робіт (2 курс Економічного факультету):

«Серія «Фантомні будяки» – про темряву навколишню, що будяками «липне» до свідомості, роз’їдаючи здоровий глузд, зводячи з розуму».

Анастасія Наконечна, картина Ukraine: prayer (3 курс ННІ журналістики):

«Моя робота була емоційним сплеском – результатом пережитих нашим народом страхів війни. Вона відображає надію в молитві, мою рефлексію, втілену в образі янгола, що, незважаючи на постріли, розправляє крила».

Творчість – це спосіб бути почутими та можливість донести правду світові, говорять організатори виставки. Мистецтво стає прикладним, наче зброя, і служить ідеї пам’яті.

Роман Горський, серія постерів (1 курс магістратури ННЦ ІБМ):

«Плакат – спосіб розповісти світу те, що болить і що я бачу важливим. Створюючи деякі плакати, я надихався мужністю моїх університетських друзів Віталія Тільного, Максима Лучика, Євгенія Шпильового – солдатів, які борються за свободу не тільки українського народу, а й усього світу. Вони, ризикуючи своїм життям, захищають те, у що вірять».

Досвід війни спонукав багатьох учасників проєкту ширше поглянути на історію України, зрозуміти її місце у Європі та світі.

Вероніка Кременчук, серія робіт (3 курс ННІ філології):

«У своїх роботах я зображаю фрустрацію за допомогою приглушених тонів. Гострі форми із фоновою національною символікою супроводжують кожну картину. Я задивляюсь в Україну минулого та теперішнього, щоб знайти там Україну майбутнього».

Водночас проєкт «Нескорені вогнем» – це частинка майбутнього великого дослідження українців під час війни. Адже емоції часом правдивіші за будь-які слова.

Марія Гаркуша-Омельченко, картина «Кракен Чорного моря» (2 курс магістратури ННЦ ІБМ):

«У світі є дещо набагато небезпечніше, ніж принижена росія, – і це розлючена Україна».

Очевидно, що молодь прагне миру та безпеки. Студенти хочуть жити в країні, де немає війни, де панує стабільність, де можна стати успішними й корисними для суспільства, будувати своє майбутнє без остраху.

Вікторія Дейко, диптих «Всенаціональний м’ясокомбінат» (2 курс Механіко-математичного факультету):

«Часи, коли страх за своє житття минає і всі навколо вже звикають до гнітючої буденності війни, з’являється підозра, що майбутнє буде невтішним».

Іван Семиліт, фото «Ми після війни» (3 курс Географічного факультету):

«Ластівки в найскладніший для себе час відлітають туди, де краще, проте завжди повертаються додому... Так і наші близькі після Перемоги повернуться в Україну. І ми, як ці пташки, будемо сидіти РАЗОМ та пам’ятати, завдяки кому ми можемо бути вільними».

Урочисте відкриття виставки «Нескорені вогнем» відбудеться 23 лютого о 17.30 в актовій залі Червоного корпусу.

Студенти представлять свої художні роботи, а також вірші й пісні.

Гостями Мистецького вечору будуть Костянтин та Влада Ліберови (Libkos), відомі українські документальні фотографи, чиї світлини бачив і поширював увесь світ. Libkos поділяться власним досвідом, пережитими подіями та цікавими інсайтами.

У програмі Мистецького вечора – виступ неймовірного оркестру ВІКНУ.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024