Новини

 

КНУ поглиблює співпрацю з Белградським університетом

13.05.2024

Угоду про дослідження, освіту та культурну співпрацю між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Белградським університетом у присутності дружини Президента України Олени Зеленської підписали проректорка КНУ Ксенія Смирнова та ректор Белградського університету Владан Джокич.

«Під час візиту до Сербії рада бути присутньою при «народженні» нового співробітництва між нашими університетами», – зазначила дружина Президента України.

Укладений документ є новим етапом майже 30-ти річної співпраці між двома провідними університетами.

В оновленій редакції міжуніверситетської угоди закладена й погоджена ідея поглиблення відносин щодо поширення україністики в Белградському університеті та поглиблення вивчення сербської мови в КНУ, а також домовленості щодо здійснення міждисциплінарних досліджень.

«Між нашими університетами вже створена багаторічна база для співпраці й нині підписана угода зафіксувала довготермінові перспективи удосконалення взаємодії не лише у сфері філології, а й історії, філософії, культури. Напрацьовані механізми щодо створення центрів для здійснення міждисциплінарних досліджень. Все це є результатом здійснення освітньої дипломатії», – зазначила проректорка Ксенія Смирнова.

Сербська мова і література як окрема спеціалізація вивчається у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка з 1973 року. Нині на цій спеціалізації навчається 14 студентів-сербістів на різних курсах. У липні відбудеться новий набір на 2024–2025 навчальний рік.

Також протягом усіх років співпраці відбувалися обміни студентами. За пропозицію завідувачки кафедри україністики Белградського університету професорки Людмили Попович, викладачі кафедри слов’янської філології КНУ разом зі спеціалістами Інституту мовознавства АН України планують спільну реалізацію Міжнародного наукового проєкту з підготовки великого перекладного сербсько-українського словника, започаткованого сербськими україністами. Також кафедра слов’янської філології регулярно отримує від Народної бібліотеки Сербії в подарунок нові видання. Тепер же бібліотека КНУ передала низку спеціалізованих наукових видань колегам у Белградському університеті.

Белградський університет — найбільший і найстарший вищий навчальний заклад Сербії, заснований в 1808 році в Белграді. Університет має 31 факультет та 11 інститутів. У ньому навчається майже 100.000 студентів, викладають понад 5 000 викладачів.

Крім факультетів Белградський університет відомий бібліотекою «Свєтозар Маркович», науково-дослідними інститутами й центрами, серед яких Інститут ядерних наук "Вінча", Електротехнічний інститут «Нікола Тесла», Інститут імені Михайла Пупина, інститут ботаніки і ботанічний сад "Євремовац".

 

За матеріалами соціальних мереж Першої леді України

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024