Новини

 

Українська соціологія: повернення до витоків

17.06.2024

Конференція «Потенційна класика: витіснене, забуте та віднайдене в історії української соціології» відбулася на базі Факультету соціології КНУ імені Тараса Шевченка 5-6 червня 2024 року. У межах заходу було проведено презентації доповідей, дві панельні дискусії та засідання круглого столу за участі фахівців з України, Франції, Канади, Німеччини. Конференція стала першою, присвяченою історії вітчизняної соціології.

 

І розмах тем, і актуалізація напрацювань та досягнень в історичній логіці становлення української соціології засвідчили не лише інтерес наукової спільноти до тематичної спрямованості конференції в пошуках означення чи то раннього періоду, чи протосоціології, а радше потребу встановлення тяглості української соціології.

Так, соціологічне знання на наших теренах не мало лінійного розвитку, позаяк було перерване радянським періодом, хоча й пізнорадянський етап певною мірою засвідчив відновлення уваги до соціології як універсалістської науки, але московського зразка. Проте без визнання факту дореволюційного етапу виникнення та розвитку соціологічного методу пізнання суспільства на межі ХІХ-ХХ століття історичний процес становлення української соціології вважається неповним. Перші ознаки дослідницького звернення до соціології проявились в працях істориків Михайла Драгоманова, Михайла Грушевського, економіста Михайла Туган-Барановського, першого професійного соціолога Микити Шаповала, філософа та соціолога права Богдана Кістяківського, чиї славні імена вписані в історію України, як державників і урядовців часів УНР. Тепер повертаємо ці імена як вчених подвижників суспільствознавчого просвітництва.

І у виступах, і у панельних дискусіях брали участь канадські науковці, тим самим означивши вагомість врахування в українському соціологічному дискурсі діаспорного голосу, коли на засіданні круглого столу разом із науковцями Інституту соціології НАН та дослідниками КМІС України йшла жвава дискусія щодо питання відповідальності соціології за умов радянської ідеологічної доктрини. Конференція стала успішним науковим, просвітницьким і культурним заходом, попри жорсткі умови воєнного стану. Відеоматеріали конференції доступні для ознайомлення на YouTube-каналі факультету соціології КНУ для всіх зацікавлених і небайдужих до відновлення української наукової спадщини.

За інформацією Ольги Іващенко, доцентки Факультету соціології

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024