Новини

 

Наукові дослідження за проєктом «Протистояння зсувній небезпеці: суспільні виклики» від геологів КНУ

26.11.2020

У вересні 2019 року ННІ «Інститут геології» Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з Університетом Сіті Лондона (Велика Британія) розпочали наукові дослідження за спільним проєктом «Протистояння зсувній небезпеці: суспільні виклики» (за підтримки Global Challenges Research Fund (GCRF)), які триватимуть до кінця 2020 року. Координатори проєкту – доктор Джоана Фонсека (Університет Сіті Лондона) та професорка Олена Іванік (ННІ «Інститут геології» КНУ).

 

Проєкт спрямований на проведення міждисциплінарних досліджень з метою розробки засобів прогнозування зсувної небезпеки на регіональному та локальному рівні та оцінки впливу небезпечних процесів на інфраструктурні об’єкти. Головним результатом виконання робіт є розробка методів, принципів та підходів до моделювання та прогнозу зсувних процесів, створення карт зсувної небезпеки, а також стратегії інформування населення щодо потенційних геонебезпек. У виконанні наукових досліджень беруть участь викладачі, наукові співробітники, аспіранти та студенти ННІ «Інститут геології» та факультету соціології.

Для вивчення зсувів використано комплекс неінвазивних геологічних, геофізичних, дистанційних та термографічних досліджень в межах Київської та Закарпатської областей. Вперше було застосовано метод інфрачервоної термографії для виявлення ділянок потенційної зсувної небезпеки на прикладі модельних полігонів Канівського та Київського Придніпров’я.

Спільно із факультетом соціології КНУ імені Тараса Шевченка виконано дослідження, що включали проведення глибинного інтерв’ювання щодо ставлення окремих груп мешканців до проблеми зсувів в межах зсувонебезпечних ділянок Голосіївського та Печерського районів Києва, внаслідок чого оцінено рівень розуміння населенням наслідків зсувної небезпеки. Другий етап соціологічних досліджень передбачав швидкі інтерв’ювання в межах зсувонебезпечних районів Закарпатської області (проведено близько 100 інтерв’ю). Мешканці сіл Задільське та Абранка звертались до фахівців-геологів щодо надання рекомендацій для мінімізації впливу зсувних та селевих процесів на їх будинки та були раді поділитися проблемами негативного впливу цих процесів.

Також під час роботи над проєктом проведено низку зустрічей та семінарів:

  • у жовтні 2019 року було проведено науковий семінар, присвячений застосуванню нових методичних підходів до оцінки зсувної небезпеки, що розробляються в межах наукового проєкту;
  • у вересні 2020 року було організовано Другий науковий семінар з оцінки зсувної небезпеки та оцінки її впливу на суспільство, за підтримки Європейської Асоціації геовчених та інженерів (EAGE). В семінарі було зареєстровано близько 100 учасників з Нідерландів (Утрехт), Італії (Фішано), Туреччини (Ігдір), України (Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Полтава, Бровари) та інших країн, що дало можливість колегам з різних країн обмінятись колосальним досвідом з оцінки зсувної небезпеки, з використанням різних підходів та методів досліджень.

Результати проміжних етапів досліджень були апробовані на міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях та семінарах і отримали широку увагу колег та учасників даних заходів. Варто зазначити, що проблема прогнозування впливу небезпечних геологічних процесів на функціонування інфраструктурних об’єктів з метою попередження надзвичайних ситуацій та уникнення економічних та соціальних проблем є однією з найактуальніших проблем у сфері оцінки природних ризиків та катастроф.

 

Довідково

 Проф. Іванік О.М. є керівницею наукової групи з моделювання геологічних процесів і структур, має понад 160 публікацій, проходила наукове стажування з оцінки зсувної та селевої небезпеки та викладала курс лекцій в Університеті природних ресурсів та наук про життя (Відень, Австрія), університеті Лотарингії (Франція), брала участь у конференції EAGE (2019, 2017, 2015, 2011, 2009) та численних симпозіумах і конференціях.

 

 

За інформацією проф. Олени Іванік

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024