Новини

 

Українські університети об’єдналися в Альянс задля модернізації вітчизняної вищої освіти

13.03.2023

Напрацювання нових ідей для повоєнної модернізації та сталого розвитку вищої освіти України відбулося під час дводенної Школи стійкості університетів, що проходила 11–12 березня на базі Київської школи економіки.

Проведення Школи стало першим спільним заходом Альянсу українських університетів, де і відбулася, власне, його презентація. Засновниками Альянсу стали шість українських університетів: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київська школа економіки, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Національний університет водного господарства та природокористування, Сумський державний університет та Український католицький університет.

Метою Альянсу є дотримання проактивної позиції, коли університети можуть допомогти державі, а не чекати допоки держава допоможе їм. Разом із тим університети мають показати, що вони дають право на вільний обмін думками. Цей напрям повинен бути наскрізним в усій їхній діяльності.

Презентуючи Альянс, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов звернув увагу, що майбутнє України – це люди, а не капітал чи будівлі й технології. Якщо в майбутніх поколінь не буде якісної освіти, то не буде й України. «Нам треба брати на себе відповідальність і лідерство за те, щоб у майбутньому в Україні була якісна освіта й наука. Держава сьогодні зайнята захистом своєї незалежності. Я дуже щасливий, що топові університети об'єднуються і беруть на себе лідерство для того, щоб побудувати майбутнє в таких складних умовах».

Про важливість утворення Альянсу та свою місію у ньому висловилися керівники усіх шести університетів-партнерів.

Ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров зазначив, що нинішньою проблемою українських університетів є відсутність загальної візії майбутнього. Тому важливо, щоб Альянс став промоутером спільних ідей і тим містком, який проведе вперед. При цьому Університет Шевченка готовий інвестувати свій людський ресурс для побудови спільного майбутнього.

Олександр Азюковський, ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», зауважив, що університети повинні відчувати відповідальність за майбутнє не в режимі очікування, а у форматі активного впливу шляхом якісної підготовки студентів.

За словами першого проректора Українського католицького університету Тараса Добка, Альянс важливий, бо університети об'єднують спільні завдання і спільні виклики. «У найближчому майбутньому є три основні площини для спільної дії: рани після війни, їхнє лікування й зцілення; відновлення й модернізація України; утвердження «українського порядку денного» на міжнародній арені», – сказав пан Тарас.

Про професіоналізм у підході до вирішення нагальних потреб під час повоєнної відбудови й залучення фахівців з відповідної галузі говорив проректор Національного університету водного господарства та природокористування Андрій Подлевський.

Запорукою успішної інтеграції українських університетів на міжнародному рівні назвав створення Альянсу начальник управління міжнародного співробітництва Сумського державного університету Костянтин Кириченко. «Ми маємо показувати, що ми об'єднані, бо це посилює нас як державу і спільноту. Це єднання є важливим стратегічно. Наша роль відповідальна, бо ми маємо стати центрами залучення інтелектуальних і матеріальних ресурсів», – наголосив пан Костянтин.

«Об'єднання в Альянс – це дуже органічна ідея, бо разом ми сильніші й можемо координуватися. Така коаліція є важливою і для нас, і для наших міжнародних партнерів», – підсумував ректор Київської школи економіки Тимофій Брік.

Протягом двох днів у межах школи відбулося п’ять тематичних секцій у форматі світового кафе. Усі охочі мали змогу обговорити та запропонувати свої рішення у питаннях забезпечення життєдіяльності кампусу, якісної дистанційної освіти, збереження психічного здоров’я учасників освітнього процесу, дотримання академічної доброчесності та налагодження міжнародних зв’язків. Також під час панельних дискусій обговорили суспільну відповідальність університетів та їхню роль у поверненні талановитих українців додому, а також залученні іноземців до процесу відновлення України.

Своїм досвідом адаптації до складних і загрозливих обставин ділилися під час панельної дискусії «Стійкі університети».

«Стійкість – це вміння долати, приймати труднощі і вміння адаптуватися до них, йти далі. Це те, що практично всім нам вдалося реалізувати за цей рік», – зауважив ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров, розпочинаючи дискусію на правах модератора.

«Для Приазовського технічного університету маркером освітянської дружби й взаємодопомоги стало те, що викладачі Харкова, Києва, Одеси, Миколаєва, Івано-Франківська зверталися до нас і пропонували свою допомогу у відновленні освітнього процесу та завершенні навчального року», – зауважила в.о. ректора Приазовського державного технічного університету Олена Хаджинова.

Головним чинником стійкості, за словами ректора Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Олександра Азюковського, є люди. А технології або є, або знайдуться в процесі, або самі ж ці люди створять такі технології.

Як долати виклики психологічного характеру і як їх легше переживати, розповіла керівниця психологічної служби КНУ імені Тараса Шевченка Ганна Лаптєва. А досвідом залучення роботодавців для спільного подолання труднощів поділився начальник відділу сприяння працевлаштуванню та роботи з випускниками КНУ Роман Куриленко. 

Підсумовуючи, Володимир Бугров зауважив: «У нас різні університети, кожен шукає свого абітурієнта – і це нормально. Дуже добре, що ми різні, і цей майданчик, який сьогодні започаткували, саме для того, щоб здійснювати вплив у формі government relations та обмінюватися досвідом, навчаючись один у одного».

  

Фото: Київська школа економіки

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024