Новини

 

Жовтий корпус КНУ прикрасила 41-а мініскульптурка проєкту «Шукай», присвячена літері Ї

06.09.2023

Без чого не складеться «УкраЇна», «КиЇв», «Інститут філологіЇ»? Звісно ж без літери Ї. Саме тринадцятій літері українського алфавіту, яка так підкреслює українську ідентичність і самобутність, присвячена 41-а скульптурка відомого туристичного проєкту «Шукай».
Вона розміщена у місці, тісно пов’язаному з українськістю, мовознавством та плеканням слова, – на вході до корпусу Навчально-наукового інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка – легендарного закладу, з якого вийшла ціла плеяда відомих українських письменників і громадських діячів.

 

Відкриття мініскульптурки відбулося 6 вересня. Авторка «Шукай» Юлія Бевзенко розпочала урочистість згадкою про те, що «літера Ї є справжньою українською коштовністю, адже відсутня в інших слов’янських абетках. Вона вирізняє нас серед інших, підкреслюючи нашу особливість. Сучасні українці, маркують нею різні речі – від одягу до вуличних об’єктів, – окреслюючи так свою ідентичність і самобутність, яку довгі століття хотіли просто стерти.  Саме тому проєкт «Шукай!» вирішив присвятити мініскульптурку літері Ї». За словами Юлії, саме ця скульптурка довго чекала свого часу й втілення, щоб стати настільки концептуальною.   

Унікальна фігурка несе в собі й університетський дух незламності. КНУ вже не раз зазнавав руйнацій від російських ракетних обстрілів, проте відновлюється щоразу завдяки своїй спільноті, друзям та партнерам. До елементів скульптурки літери Ї долучені шматочки кольорового скла вітражів кампусу КНУ, які не підлягають відновленню після ракетного обстрілу 31 грудня 2022 року. Це справжній символ незнищенності української освіти, науки й культури як цінності.

У своєму вітальному слові ректор Університету Володимир Бугров наголосив на своєрідності та неповторності української мови, що особливо підкреслюється мініскульптуркою. «Щоб зберегти нашу мову, маємо її плекати й жити нею. Цей маленький символ допомагає нам зберігати ідентичність. Із тим і переможемо!» Ректор подякував українським захисника і захисницям, «завдяки яким ми можемо творити таку красу тут, в серці української столиці».

Очільник ННІ філології Григорій Семенюк висловив своє захоплення скульптуркою, яка відтепер прикрашатиме Жовтий корпус, і сказав, що «автори невипадково обрали саме це місце для розміщення букви Ї, адже саме в Інституті філології найповніше акумульована українськість, традиція української філології. Інститут – найбільший в Україні центр з вивчення мов, їх тут понад 30, але стрижневою є саме українська – мова, література, культура». Григорій Фокович згадав, що автором неперевершеного вірша про «свічечку букви Ї» є його талановитий студент, випускник КНУ, відомий видавець та письменник Іван Малкович. Григорій Семенюк висловив упевненість, що пан Малкович буде точно приємно подивований, прийшовши до рідного корпусу і побачивши, «як полум’я від його свічечки Ї запалило й такий витвір».

Консультанткою проєкту виступила випускниця кафедри фольклористики ННІ філології КНУ Ярина Сізик (з Яриною та Олесею Наумовською, завідувачкою кафедри фольклористики, проєкт «Шукай» робив скульптурку Паляниця). Разом із гуртом «Щука Риба» Ярина виконала для гостей урочистості Гімн України у варіації, записаній на Кубані, станиця Переяславська.

Юлія Бевзенко подякувала усім, «хто долучився про такого неймовірного проєкту: Центру комунікацій Університету: Володимиру Литвиненку, Лесі Сакаль-Лісніченко, Галині Музичук; відділу зі зв'язків з громадськістю імені Володимира Мукана ННІ філології КНУ Олександрі Касьяновій.

Дякую директорові ННІ філології Григорію Фоковичу Семенюку за гарну промову про важливість нашої мови й дозвіл на встановлення скульптурки.

Окрема подяка ректорові Університету – Володимиру Анатолійовичу Бугрову».

Юлія закликала не просто любити українську, а послуговуватися нею в житті. «Якщо вам здалося, що наші крапки над Ї схожі на кулі, то не сумнівайтеся. Бо мова – зброя!».

Меценатами скульптурки стала родина Островських – Олег, Єва та Соломія, яка до Міжнародного дня грамотності (8 вересня) дарувала містянам такий важливий символ. Скульптор Юрій Білявський.

 

Тож шукайте літеру «Ї» біля філологічного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка. До речі, це вже другий спільний проєкт, першою була фігурка, присвячена найстарішій в Європі Пальмі Лівістона, що росте в Ботанічному саду КНУ.

Більше про:

 

Фото Центру комунікацій та проєкту «Шукай» 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024