Новини

 

Новий друг і партнер КНУ – Шибеницька Політехніка

13.09.2023

Фундамент співпраці між КНУ імені Тараса Шевченка та Шибеницькою Політехнікою (Республіка Хорватія) закладено на зустрічі представників обох навчальних закладів, що відбулася 12 вересня.

 

Київський національний університет імені Тараса Шевченка відвідала з робочим візитом делегація Polytechnic of Šibenik. У рамках зустрічі було обговорено майбутні напрями співпраці щодо реалізації спільних освітньо-наукових проєктів, програм академічного обміну студентами й науковцями, проведення наукових та експертних досліджень, участі у конференціях і загалом сприяння розвитку освіти в рамках двостороннього співробітництва.

До складу хорватської делегації увійшли Любо Руніч, ректор Шибеницької Політехніки, Ален Лаліч, викладач Шибеницької Політехніки, Майя Цвітан Грубішин, юрист, консультант, есперт з права, викладач Політехніки Ніколи Тесли в Госпичі.

КНУ представляли Ксенія Смирнова, проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво), Євген Герасименко, заступник директора з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) ННІ права, Олена Святун, доцентка кафедри порівняльного і європейського права ННІ міжнародних відносин, та Максим Каменецький, доцент кафедри міжнародних відносин і зовнішньої політики ННІ міжнародних відносин.

Ксенія Смирнова розповіла гостям про структуру, освітні й наукові можливості Університету, адаптацію навчального процесу до умов повномасштабної війни з урахуванням обставин, які спричинила російська агресія. Проректорка запевнила, що, попри складні часи, Університет відкритий до співпраці.

Шибеницька Політехніка була заснована в 2006 році. Заклад готує фахівців у сферах соціальних і технічних наук, туризму, транспорту, зв’язку та інформатики. Розташоване на узбережжі Адріатичного моря, історичне місто Шибеник нині є політичним, освітнім, промисловим і туристичним центром Шибеницько-Кнінської жупанії. У 1991 році, коли постала нова незалежна держава Хорватія, Шибеник зазнав жорстокого нападу з боку збройних сербських формувань, підтримуваних Югославською народною армією. Результатом агресії стали руйнації та сотні людських жертв. Тому хорвати, мабуть, краще за інших розуміють суть нинішніх подій в Україні, почуття українців, яким доводиться відстоювати свою державу. Про це говорила Майя Цвітан Грубішин, колишня помічниця міністра юстиції Хорватії Ante Šprlje, велика прихильниця судової реформи в своїй країні.

«Шибеницька Політехніка має досвід імплементації проєктів, пов’язаних із приведенням місцевого законодавства до стандартів Європейського Союзу. Вони можуть поділитися з нами цим досвідом, – розповів Євген Герасименко. – Водночас наш Інститут права цікавий для хорватських партнерів тим, що ми даємо найбільший серед профільних вишів обсяг магістерських і бакалаврських освітніх програм. У нас найкраща в Україні школа права».

За результатами зустрічі представників КНУ імені Тараса Шевченка та Шибеницької Політехніки досягнуто взаємного порозуміння щодо подальших кроків до тісної співпраці.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024