Новини

 

Зустріч керівництва КНУ з очільниками навчальних підрозділів

14.09.2023

 

Першочергові завдання з оптимізації освітнього процесу в умовах війни та складних економічних реалій було обговорено під час зустрічі, що відбулася 13 вересня. Щоб успішно пройти 2023/24 навчальний рік і будувати стратегію на майбутнє, знадобиться низка превентивних заходів. Це стосується зміни підходів до розподілу навчального навантаження, ефективного й раціонального використання коштів, оптимізації штатних розписів і багатьох інших аспектів життєдіяльності Університету.

 

Зустріч керівництва КНУ з очільниками структурних підрозділів за усталеною традицією розпочалася з хвилини мовчання для вшанування пам’яті захисників України, полеглих внаслідок збройної агресії рф.

«Власне, предметом нашої зустрічі є оцінка того, на якому етапі суспільної історії ми знаходимося, які виклики та завдання стоять перед нами, – зауважив ректор КНУ Володимир Бугров, відкриваючи робоче засідання. – У цьому питанні мусить бути спільна позиція нашого колективу. З огляду на нові плани трансформації освіти та науки, які розробляє МОН і які можна схарактеризувати як докорінну зміну системи вищої та фахової передвищої освіти, нам потрібно особливо ретельно аналізувати ситуацію і поточні процеси».

Загалом новий навчальний рік 2023/24 Університет розпочав із відносно високими показниками, що дозволяє якісно працювати, зауважив ректор.

Університет амбітно планує зберегти фінансування, хоча втримання високого рівня якості освіти, трудового колективу, матеріальної бази є серйозним викликом. До того ж додаткових коштів вимагає відбудова та відновлення багатьох будівель і приміщень Університету, пошкоджених внаслідок ракетних обстрілів агресора, функціонування укриттів у корпусах та гуртожитках.

Однак КНУ імені Тараса Шевченка гідно проходить другий рік війни: стабільно здійснюються усі виплати, реалізуються навчальний процес та наукові розробки, збережено колектив, виконано державне замовлення.

Кількість здобувачів освіти станом на вересень 2023 року становить 27 720 осіб. Це на 5,2% менше порівняно з 2022 роком, але цілком задовільно, беручи до уваги ситуацію в країні. Великим плюсом і запорукою гарних перспектив є участь шевченківців у наукових та міжнародних проєктах, а також патентно-ліцензійна діяльність. 

За останні півтора року активізовано в різних формах міжнародне співробітництво: Університет увійшов до складу 8 міжнародних консорціумів, що розширює можливості для викладачів. А у проєкті DigiUni – Open UkrainianInitiative КНУ як організатор співпрацюватиме у консорціумі з низкою закордонних та українських ЗВО-партнерів, в тому числі переміщених, Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України та Національним агентством забезпечення якості вищої освіти.

Водночас новий навчальний рік відзначається складними особливостями.

Дефіцит ставок професорсько-викладацького складу внаслідок скороченого бюджетного фінансування та відтоку здобувачів освіти, пов’язаних із війною, вимагає більш виваженого підходу до розподілу навчального навантаження, встановлення максимально дозволених обсягів навчальних занять на одну ставку та раціонального створення навчальних груп.

Перебування багатьох викладачів за кордоном у тривалих відпустках чи відрядженнях без збереження заробітної плати обумовлює необхідність оперативного зарахування на їхні місця нових працівників, розробки та реалізації системної кадрової політики Університету, ревізії керівниками структурних підрозділів своїх штатних розписів з точки зору оптимізації та раціоналізації.

Мобілізація працівників КНУ до лав Сил Оборони України тягне за собою перерозподіл навантаження наявних викладачів. 

Ці та інші завдання, без вирішення яких неможливо забезпечити якісний навчальний процес, були доведені керівництвом Університету до очільників підрозділів з вимогою підвищити рівень координації діяльності між ректоратом і факультетами та навчально-науковими інститутами. Тим позитивнішою на тлі обговорення непростих проблем була частина нагородження працівників КНУ імені Тараса Шевченка грамотами й відзнаками.

За плідну співпрацю з Головним управлінням ДСНС України у м. Києві, активну громадянську позицію та патріотизм, вагомий особистий внесок у вирішення завдань із запобігання надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану відзначено подякою Віктора Труша, старшого наукового співробітника Науково-дослідної частини КНУ.

За високий рівень професіоналізму, особистий внесок у підтримку учнівської молоді Міністр освіти і науки Оксен Лісовий оголосив подяку завідувачці кафедри фольклористики ННІ філології, докторці філологічних наук, доцентці Олесі Наумовській. Разом з очільницею такі ж подяки отримали її колеги по кафедрі – кандидатка філологічних наук, доцентка Наталія Рудакова та кандидат філологічних наук, асистент кафедри Роман Лихограй.

Також ректор вручив подяки від очільника МОН доктору історичних наук, професору, завідувачу кафедри історії мистецтв Історичного факультету Петру Котлярову та асистентці цієї ж кафедри, кандидатці історичних наук Стефанії Демчук.

Вітаємо колег і зичимо подальших професійних звершень на благо України та рідного Університету!

 

Фото Тетяни Василик та Валерія Попова

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024