Новини

 

Університет відвідав Міністр освіти, науки, досліджень і спорту Словацької Республіки

22.09.2023

Зустріч Міністра освіти, науки, досліджень і спорту Словацької Республіки Даніеля Бутори з ректором КНУ імені Тараса Шевченка Володимиром Бугровим відбулася 22 вересня 2023 року в Головному навчальному корпусі Університету. 

 

На початку зустрічі ректор представив високоповажним гостям Університет, його унікальну структуру, освітні й наукові можливості. За словами Володимира Бугрова, близько двох століть Університет поєднує якісну освіту й сучасну науку, традиції й інновації. Університет гордий своїми випускниками. Зокрема ректор згадав про всесвітньовідому математикиню, лавреатку Премії Філдса, випускницю Механіко-математичного факультету КНУ Марину Вязовську та минулорічну лавреатку Нобелівської премії миру, знану українську правозахисницю, випускницю Навчально-наукового інституту права КНУ Олександру Матвійчук. Також ректор розповів про відомих словаків-випускників Шевченкового університету: Йозефа Мігаша, державного й політичного діяча, дипломата (випускник Філософського факультету КНУ); Олександра Дулебу, знаного експерта, аналітика Словацької асоціації зовнішньої політики (SFPA) (випускник Філософського факультету КНУ); Марселя Пешка, посла OSCE, спеціального представника головування OSCE – координатора проєктів в Україні OSCE (випускник Навчально-наукового інституту міжнародних відносин КНУ). Також ректор розповів про співпрацю з Університетами Словацької Республіки: Коменського в Братиславі та Костянтина Філософа в Нітрі.

Наприкінці вступного слова Володимир Бугров подякував високим гостям за візит і зауважив, що КНУ готовий до різних напрямів співпраці та нових імпульсів у тому, що вже напрацьовано.

Далі ректор запросив до слова Міністра освіти й науки України Оксена Лісового. Пан міністр зазначив, що відповіді на виклики, які постали перед сучасним суспільством, мають шукати інтелектуали. «КНУ імені Тараса Шевченка є інтелектуальним центром України, тому інтеграція його до європейської спільноти інтелектуалів – завдання профільного міністерства. Відомства наших країн працюватимуть над створенням сприятливих умов для співпраці та кооперації між освітньо-науковими інституціями».

У своєму вітальному слові Міністр освіти, науки, досліджень і спорту Словацької Республіки Даніель Бутора зауважив, що найкоротший кордон Словаччина має з Україною, проте Україна є її найбільшим сусідом. Пан міністр висловив сподівання, що «найближчим часом Україна стане «найбільшим європейським сусідом Словаччини». Міністр розповів, що у Словаччині нині перебуває кілька тисяч українських дітей (школярів, студентів), і їхній високий рівень підготовки з природничих наук просто вражає. Пан Бутора наголосив на готовності до практичної співпраці.

До слова була запрошена Ольга Паламарчук, професорка кафедри слов'янської філології Навчально-наукового інституту філології КНУ. Вона розповіла про історію однієї з найстаріших кафедр Університету, на якій свого часу викладалася словацька мова, проте наразі такої практики немає, але на кафедрі слов’янської філології є досвід, коли студенти-бакалаври освітньої програми «Хорватська мова і література та англійська мова» вивчали словацьку мову як другу слов’янську мову. Пані Ольга висловила сподівання, що нинішня зустріч стане імпульсом для зрушення цього питання.

Наприкінці зустрічі Міністр Даніель Бутора подякував ректору КНУ за теплу зустріч і щиро побажав перемоги Україні. «Коли ваша молодь, яка зараз у Словаччині, після Перемоги повертатиметься відбудовувати Україну, і привезе з собою словацьку мову, це буде для нас хорошою звісткою».

Володимир Бугров презентував високому гостю пам’ятний подарунок від Шевченкового університету.

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024