Новини

 

У пам'ять про студентів КНУ – захисників України

17.11.2023

 

У Міжнародний день студента родина Шевченкового університету вшанувала пам’ять тих студентів, чиє життя забрала російсько-українська війна. Мітинг-реквієм відбувся 17 листопада 2023 року в холі Головного навчального корпусу КНУ.

 

Студенти завжди були прогресивними й високоідейними. Відстоювали правду та боролися за утвердження демократичних цінностей. У нинішні складні часи студентство асоціюється не лише зі здобуттям освіти і безтурботним життєвим періодом, а й із виконанням найвищого громадянського обов'язку – захистом незалежності й суверенності країни.

Під час пам’ятного заходу ректор КНУ Володимир Бугров нагадав присутнім історію заснування Міжнародного дня студента:

«Коли в 1939 році нацистська Німеччина анексувала Чехословаччину, 17 листопада студенти в Празі вийшли на протести проти окупаційної влади. Нацистська поліція жорстоко розігнала демонстрації, багато студентів Карлового університету арештували, відправили в концтабори, деяких розстріляли. На вшанування цих подій в 1941 році було проголошено День студента саме 17 листопада. Тож на єдиному європейському просторі почали відзначати цей день в пам’ять тих, хто не пожалкував найціннішого – життя, виборюючи свободу й незалежність, захищаючи цінності людства. Потім це свято набуло іншого звучання. 21 листопада 2013 року студентство, в тому числі вихованці Шевченкового університету, вийшло на Майдан Незалежності для того, щоб підтвердити європейський вибір України. Відтоді й дотепер ми в Україні знову повернулися до первісного значення цього свята», – наголосив Володимир Бугров.

«Сьогодні згадуємо студентів Університету, які зробили свій вибір – захищати Батьківщину. Вони з нами, тому що людина жива, поки живі спогади про неї. Я вдячний Центру комунікацій КНУ за створення й особисто Тетяні Василик – за збір інформації до Віртуального меморіалу пам’яті полеглих шевченківців, завдяки якому в усіх куточках світу можна прочитати про наших Героїв. Це найменше, чим можна їм віддячити. А ми своєю чергою мусимо перемагати й розбудовувати країну, щоб їхній подвиг був недаремний», – сказав ректор і закликав присутніх вшанувати пам’ять загиблих студентів хвилиною мовчання.

Професор ННІ міжнародних відносин Сергій Даниленко зауважив: «Нам, викладачам, дуже важко переживати біль втрати своїх вихованців. Наш обов’язок – передавати пам'ять про них наступним поколінням студентів».

Курсант Військового інституту КНУ Максим Леськов поділився спогадами про своїх однокурсників – Яна Шевченка та Андрія Задорожного. Максим розповів, що вони навчалися на 3 курсі Військового інституту. З початком повномасштабного вторгнення на базі Інституту було сформовано два стрілецькі батальйони. 26 лютого 2022 року прийшов наказ про відрядження певного особового складу на виїзд.

«Ян, Андрій та я добровільно зголосилися на виїзд. Нам тоді було 18 років. Під час виконання завдання мої однокурсники отримали поранення, несумісні з життям. Це була дуже велика і на той момент приголомшлива втрата для нашого курсантського корпусу. Вони посмертно отримали звання молодшого лейтенанта. Я менше знав Андрія, але про Яна можу сказати, що він завжди був ініціативний, відповідальний. Займався спортом, брав участь у змаганнях, представляючи не тільки Військовий інститут, а й весь Університет. Був хорошим другом. Ми хочемо, що ви пам’ятали про наших хлопців і про інших студентів, які загинули», – звернувся Максим до присутніх.

Завідувачка кафедри фольклористики ННІ філології Олеся Наумовська наголосила: «Це, мабуть, якась найвища несправедливість і жорстокість – старшим людям говорити про юнь, яка поклала свої життя... Воля, правда, добро і звитяга – в крові українців. І ця полегла юнь, мабуть, є найвищою квінтесенцією звитяги. В усі часи студентство було найпрогресивнішим прошарком людства. Взяти хоча б останнє століття в Україні. Крути, Революція на граніті, Помаранчева революція, Революція Гідності, нинішня війна – завжди студенти попереду. Сьогодні згадуємо тих, хто на щиті! Честь!» 

Кураторка Віртуального меморіалу Тетяна Василик зауважила: «Наразі на фронтах війни полягли 14 студентів-шевченківців, вчора ми дізналися про загибель ще одного. Прошу друзів, однокурсників, усіх тих, хто пам'ятає полеглих Героїв, ділитися згадками про них, щоб ці спогади стали частиною задокументованої Історії війни».

Памятаємо кожного студудента Київського національного університету імені Тараса Шевченка, чиє життя забрала війна росії проти України: Святослава Горбенка, Андрія Задорожного, Олега Турянського,  Яна Шевченка, Микиту Перебийноса, Тараса Коваля, Дмитра Євдокимова, Ярослава Майбороду, Дениса Поліщука, Андрія Лісяка, Олександра Давидова, Кирила Кротова, Ярослава Отрока, Ігоря Воєводіна.

 Їхні історії на сторінках Віртуального меморіалу пам’яті полеглих шевченківців «Герої не вмирають».

 Героямвдячність, честь і пам'ять!

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024