Новини

 

КНУ продовжує розвивати зв’язки з альянсами європейських університетів

07.12.2023

Делегація КНУ імені Тараса Шевченка на запрошення Альянсу UNIC (European University of Post-Industrial Cities) стала учасницею конференції «На шляху до спільного бачення 2040», що тривала у Лодзькому університеті з 4 по 5 грудня.

Це перша офіційна зустріч представників усіх 10 європейських університетів, які входять до Альянсу.

«З гордістю та радістю я відкриваю першу конференцію UNIC 2.0, яка знаменує початок чотирьох років дуже тісної співпраці між нашими десятьма університетами. Це друга фаза, але далеко не завершальна. Планування на наступні два десятиліття має значну похибку, але сам факт наявності бачення до 2040 року показує, що UNIC виживе, навіть коли підтримка Європейської Комісії припиниться. Ректори польських університетів погоджуються, що ініціатива європейських університетів відкрила двері в Європу і для Європи. Ми твердо віримо, що UNIC зміцнює наші міжнародні позиції та сприяє подальшому розширенню. UNIC – це дух різноманітності та рівності, де кожен почувається як вдома, незалежно від того, наскільки далеко цей дім», – наголосила ректорка Лодзького університету Ельжбета Жодзінська у своєму вітальному слові.

Конференція зібрала керівників університетів, координаторів робочих груп та людей, які до них причетні, представників пріоритетних тематичних напрямів UNIC, а також студентських амбасадорів UNIC. Вона стала можливістю зустрітися з професіоналами з різних сфер: проєктна діяльність, мобільність, міжнародне співробітництво, сталий розвиток, соціальна інтеграція тощо.

У планах альянсу на найближчі роки – розвиток різноманітних форм інноваційної освіти, підтримка викладачів у розробці навчальних інструментів та методик, запровадження віртуальної мобільності, створення спільних освітніх форматів, таких як програми подвійних дипломів чи мікрокредитів.

Під час дводенного візиту до Лодзі ректор КНУ Володимир Бугров та проректорка з міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова мали низку двосторонніх зустрічей з керівниками університетів, які входять до UNIC. А під час засідання Альянсу Київський національний університет імені Тараса Шевченка було запрошено стати асоційованим членом UNIC. Відтепер односторонні партнерства з кожним університетом, що входять до об’єднання, матимуть розвиток і на рівні Альянсу.

«Ми дуже вдячні бути сьогодні тут, особливо в цей непростий для України час, час російського вторгнення, яке ми переживаємо вже майже два роки. Наш університет не припиняв роботу ні на день і ми міцніємо разом з нашими партнерами. Ми вдячні за багаторічну співпрацю та ефективне двостороннє партнерство з Лодзьким університетом та іншими університетами. Я сподіваюся, що наше об’єднання в партнерстві буде корисним для кожного з нас і що ми всі почуватимемося сильнішими, коли будемо разом», – Ксенія Смирнова висловила сподівання на зміцнення відносин у межах співпраці з UNIC.

Під час зустрічі ректор КНУ Володимир Бугров зауважив, що завдяки об’єднанню університетів, можна побачити можливість для нових партнерств, що поєднують сильні сторони різних ЗВО. Це важливо для українських університетів, які прагнуть стати повноправними членами європейської освітньої системи.

Ед Брінксма, президент Роттердамського університету Еразма, який є координатором Альянсу UNIC, наголосив, що роль об’єднання університетів полягає в тому, щоб виховувати студентів як агентів змін майбутнього. UNIC прагне створити позитивну модель для європейських міст щодо того, як об’єднати навчання, дослідження та міські інновації, щоб створити вплив на суспільство та покращити його, а також допомогти з основними змінами, які визначатимуть майбутнє Європи.

У матеріалі використано фотографії Лодзького університету

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024