Новини

 

Вечір пам’яті відомого сходознавця Грицька Халимоненка

08.02.2024

Пам’ятний захід «…Бо що віддав ти – те твоє» на пошану доктора філологічних наук, професора кафедри тюркології Григорія Халимоненка відбувся в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка 7 лютого 2024 року.

 

Згадати відомого науковця, перекладача, фундатора відділення сходознавства Навчально-наукового інституту філології та засновника університетських сходознавчих кафедр прийшли учні, колеги та родичі.

Модерував захід доцент кафедри тюркології Володимир Підвойний. Пан Володимир поділився планами щодо популяризації наукових ідей Григорія Халимоненка: започаткування наукового заходу на пошану вченого, заснування іменної премії переможцям студентського перекладацького конкурсу, а також дескрипція бібліотечної колекції науковця та його архівних документів.

Завідувачка кафедри тюркології, доцентка Ганна Спотар-Аяр наголосила на тому, що саме Київський університет, маючи міцні сходознавчі традиції 20-30-х років минулого століття, першим у незалежній Україні розпочав відроджувати орієнталістику в середині 90-х. Ганна Спотар-Аяр актуалізувала необхідність історичного вивчення й деталізації цих процесів, біля витоків яких стояв професор Халимоненко.

Доктор філологічних наук, професор Михайло Наєнко поділився з присутніми маловідомими деталями участі відомого сходознавця в русі шістдесятників, закцентував увагу на різноплановості його наукових і мистецьких інтересів. Поліглот, автор численних розвідок, наукових і критичних статей більше відомий під ім’ям Грицько Халимоненко, яким він підписував свої переклади.  

Темі участі Григорія Івановича в популяризації української науки і культури на теренах країн тюркського світу та Кавказу присвятив свій виступ професор, доктор історичних наук Фергад Туранли.

Слова подяки й вдячності Вчителеві за знання, мотивацію до наукових досліджень звучали у виступах учнів Халимоненка – нинішніх викладачів сходознавчих кафедр Юрія Ботвінкіна, Юрія Кочержинського, Олександра Гончаренка, Людмили Олійник.

Продовження наукових планів, методологічних теорій і дослідницьких концепцій професора Грицька Халимоненка є пріоритетними напрямами в роботі кафедри тюркології, кафедри мов і літератур Близького та Середнього Сходу, колективу кафедри мов і літератур Далекого Сходу та Південно-Східної Азії. Ця теза звучала впродовж усього вечора пам’яті.

 

За інформацією Відділу зв’язків із громадськістю ННІ філології

Фото Сергія Терещенка

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024