Новини

 

Візит Надзвичайного та Повноважного Посла Канади в Україні до КНУ

04.04.2024

Питання двостороннього співробітництва в галузях освіти, науки та культури обговорили під час зустрічі 3 квітня ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров і Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Наталка Цмоць.

 

Ректор Університету Володимир Бугров ознайомив пані Посла з науково-дослідною діяльністю КНУ, навчальними ресурсами, потужностями закладу і запропонував розглянути різні аспекти співробітництва.

Під час бесіди сторони окреслили два найбільш перспективні напрями співпраці. Перший вектор спрямований на розвиток Українського фізико-математичного ліцею КНУ, який є університетською базою для підготовки талановитої молоді ще зі шкільної лави і який торік відзначив своє 60-річчя. За історію існування Ліцей закінчили понад 6 тисяч випускників, третина з яких присвятила своє життя науці. Тільки в КНУ на природничих факультетах працює понад 80 вихованців Ліцею, серед них – доктори наук, професори, кандидати наук.

«Я щиро тішуся, коли випускники Ліцею вступають до Університету. Тим самим ми посилюємо університетську наукову математичну школу, – сказав Володимир Бугров. – Ученицею Українського фізико-математичного ліцею, а згодом студенткою Механіко-математичного факультету КНУ була Юлія Здановська – переможниця Європейської математичної олімпіади серед дівчат, лауреатка всеукраїнських та міжнародних олімпіад. На жаль, її життя на злеті обірвала російська ракета в 2022 році. Випускниця Механіко-математичного факультету Марина В’язовська отримала найпрестижнішу в світі математичну нагороду – Філдсівську премію. Ми пишаємося нашими вихованцями, які досягають вершин у різних галузях науки і техніки. І такі політичні завдання ставить перед нами країна для розвитку економіки та повоєнної розбудови. Але для мене найголовнішим є підтримка талановитих учнів Ліцею, створення можливостей для розвитку їхніх здібностей».

Другий вектор – співпраця з підрозділами Університету, де викладаються українознавчі дисципліни. Ректор КНУ розповів про роботу, яку здійснює Шевченків університет, щодо популяризації у світі української мови, культури, історії, мистецтва. Пані Наталка Цмоць погодилася, що в цьому напрямі доцільно об’єднати зусилля з Канадським інститутом українських студій.

Володимир Бугров подякував уряду Канади, канадським українцям та всім канадійцям в особі Посла Наталки Цмоць за підтримку в тяжкий для України час. За традицією, ректор запропонував Надзвичайному та Повноважному Послу Канади в Україні прочитати лекцію для студентів Університету. 

У зустрічі взяли участь керівник Відділу міжнародних зв’язків КНУ Роман Петюр і представниця канадської сторони – комісар з питань торгівлі Олеся Шеремок.

Нагадаємо, що партнерами КНУ за двосторонніми угодами є два університети Канади: Манітобський університет та Університет імені Макмастера (Факультет медичних наук).

 

Довідково: 

Наталка Цмоць призначена Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні 24 серпня 2023 року. Має дипломи бакалавра фізичної антропології та магістра судової антропології. Володіє українською мовою і має тісні зв’язки з українською громадою в Україні та Канаді. Наталку Цмоць знають як досвідчену експертку з питань України, яка раніше працювала над створенням операції UNIFIER, місії канадських військових з навчання та розбудови потенціалу на підтримку ЗСУ. Працювала на керівних посадах у Міністерстві охорони здоров’я Канади, Міністерстві глобальних справ, Національної оборони, Служб для корінних народів і Державних послуг і закупівель Канади. Від 2011 до 2013 року вже працювала в Посольстві Канади в Україні на посаді радника з технічного співробітництва. 

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024