Новини

 

Стартувала Літня школа медичного права

05.06.2024

Темі «Соціально-психологічного забезпечення ветеранів, військовослужбовців та захисників України» присвячена цьогорічна Літня наукова школа медичного права, яка розпочала свою роботу в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Організаторами виступили кафедра службового та медичного права та Навчально-науковий центр медичного права ННІ права КНУ у співпраці з Військовим інститутом КНУ, ННЦ «Інститут біології та медицини» та Факультетом психології Університету  та за підтримки Міністерства оборони України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства у справах ветеранів України.

Під час відкриття школи ректор Володимир Бугров відзначив, що за умов небаченої досі  широкомасштабної високотехнологічної війни, Україна може стати унікальним майданчиком для дослідження комплексу екологічних, психологічних, енергетичних проблем та розробки стратегій їх подолання. Наші напрацювання у військовій сфері вже вивчають у країнах НАТО.

«Головною нашою цінністю є люди», – наголосила під час дискусії заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова. Саме тому в Міністерстві розвиватимуть Політику залучення, розвитку і утримання людського капіталу в Силах оборони. Нині, за словами Наталії Калмикової, у відомстві готують відповідну стратегію і план дій.

«В Україні нині майже 1 мільйон ветеранів російсько-української війни, і їх кількість, на жаль, зростатиме», – відзначила під час відкриття школи народна депутатка Оксана Дмитрієва. Нашим захисникам та ветеранам треба забезпечити доступ до якісних медичних послуг, реабілітацію та всебічну соціально-психологічну підтримку.

Своїм баченням проблематики соціально-психологічного забезпечення ветеранів з учасниками школи поділився і заступник Міністра у справах ветеранів України Максим Кушнір.

Серед ключових викликів, які постали перед Україною внаслідок російської агресії є збереження ментального здоров’я нації, зауважив завідувач кафедри службового та медичного права Анатолій Берлач.  «Єдиним щитом безпеки для нас є захисники України, і вони в першу чергу потребують моральної, соціальної і психологічної допомоги, – наголосив він. – Питання  соціально-психологічного забезпечення військовослужбовців має мультидисциплінарний характер, тому ми виступили з ідеєю об’єднати зусилля чотирьох структурних підрозділів університету, а також трьох міністерств в організації літньої школи».

«Це громадський, волонтерський проєкт, – зазначила директорка ННІ права Оксана Васильченко. – Сподіваємося, що напрацювання Літньої школи допоможуть нашим військовослужбовцям і країні загалом подолати загрози, які перед нею постали».

Школа сприятиме впровадженню кращого міжнародного та вітчизняного досвіду  у цій галузі, підвищенню якості соціально-психологічної підготовки та підтримки військовослужбовців та ветеранів. 

В дискусії беруть участь викладачі, науковці, студенти закладів вищої освіти, практикуючі юристи та медики, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, а також громадських організацій, які опікуються правами людини, розвитком медичного законодавства та правового забезпечення системи охорони здоров’я, забезпеченням громадського та психічного здоров’я і соціальної підтримки.

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024