Новини

 

Лідерство в університеті: вдосконалення заради розвитку

23.07.2024

Триденний тренінг «Лідерство в університеті: вдосконалення заради розвитку» для заступників деканів і директорів з навчальної роботи, а також для голів науково-методичних комісій факультетів та інститутів відбувся на базі Канівського природного заповідника Київського національного університету імені Тараса Шевченка з 18 по 20 липня 2024 року. Навчання проводили за тематичними блоками «Стратегічне лідерство в сучасному університеті» і «Проблемні питання організації освітнього процесу».

 

Проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Андрій Гожик модерував тренінг, присвячений змінам в освітньому процесі, зумовленими суттєвими новаціями в освітньому законодавстві (нині чинними та майбутніми), зокрема: 

  • розширення переліку спеціальностей, у яких застосовується ЄДКІ;
  • зміни в стандартах вищої освіти практично за всіма спеціальностями; 
  • зміни правил поновлення і переведення здобувачів освіти;
  • зміни вимог до стандартів, освітніх програм, навчальних планів, присвоєння професійних кваліфікацій, перезарахування результатів навчання, формування гнучких індивідуальних освітніх траєкторій тощо, передбачені в законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу»;
  • затвердження нового переліку спеціальностей;
  • зміни порядку фінансування тощо.

Під час тренінгу на основі матеріалів Відділу забезпечення якості освіти (Дар'я Щеглюк) та Навчально-методичного відділу (Андрій Пижик) були ґрунтовно проаналізовані університетські потреби у зміні внутрішньої нормативної бази й посилення виконавської дисципліни, створенні кваліфікаційних центрів і формуванні нової стратегії розвитку освіти в Університеті. Участь в європейських альянсах університетів і формування спільних освітніх ресурсів університету були визнані ключовими інструментами реалізації візії Університету. 

Логічним продовженням став тренінг-інтенсив під керівництвом радниці при дирекції Інституту вищої освіти НАПН України, членкині національної команди експертів Світлани Калашнікової, на якому заступники з навчальної роботи разом з головами НМК не тільки опанували базові підходи до формування стратегій ЗВО, але й практикувалися у визначенні цінностей, що об’єднують університетську спільноту.

Баченням місії та візії Університету, його ролі не лише у розвитку освіти й науки, але й у суспільстві ділився з учасниками тренінгу ректор Володимира Бугрова.

Фінальним акордом навчань стала надзвичайно цікава доповідь-дискусія «Системні структурні зміни у вищій освіті України – засіб її відродження і розвитку» заступника Міністра освіти і науки України Михайла Винницького. Пан Винницький продемонстрував присутнім системні зв’язки між низкою новацій, запроваджених у вищій освіті з ініціативи народних депутатів та Міністерства освіти і науки України. Мова йшла про зміни у видах роботи науково-педагогічних і педагогічних працівників ЗВО, про розширення можливостей студентів шляхом гнучкості формування освітніх траєкторій та грантовій підтримці здобувачів освіти.

За словами одного з учасників, триденний інтенсив дав можливість «отримати чудові орієнтири для врахування і передбачення зовнішніх викликів при розробленні нової стратегії Університету».

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024