Новини

 

Візит очільниці Міністерства освіти та науки Естонії Крістіни Каллас до КНУ

16.10.2024

 

«Розкриття досконалості. Естонська освіта й можливості для України» – лекцію під такою назвою прочитала міністерка освіти та науки Естонії Крістіна Каллас студентам КНУ імені Тараса Шевченка 16 жовтня. 

 

Крістіна Каллас поділилася досвідом Естонії у впровадженні сучасних освітніх стандартів на всіх рівнях. Нині систему освіти цієї країни називають «естонським дивом» з огляду на її ефективність. За результатами PISA 2022 (Program for International Student Assessment – Програма міжнародного оцінювання учнів), Естонія увійшла до топової десятки країн світу за рівнем успішності навчання дітей і молоді. Шлях Естонії до цих досягнень є певним прикладом для України, адже обидві наші держави вийшли з радянського союзу з приблизно однаковими передумовами. 

«Незважаючи на те, що Естонія – невелика країна, там завжди високо цінували освіту. Розвиток освітнього середовища є дуже важливим аспектом формування суспільства. У нас з Україною багато спільного, особливо в нашій історії. Тому я впевнена, що наші напрацювання у галузі дошкільної, середньої та вищої освіти принесуть взаємну користь», – зауважила міністерка.

Зокрема, за словами Крістіни Каллас, Естонія готова надати необхідну допомогу в реформуванні системи вищої освіти України відповідно до стандартів і вимог ЄС.

Після виступу та відеопрезентації очільниця естонського освітнього відомства поспілкувалася зі студентами Шевченкового університету.

«Світлі люди найкраще проявляються в темні часи. Ми завжди пам’ятаємо, що Естонія поруч з нами», – ректор КНУ Володимир Бугров подякував високій гості та вручив пам’ятний сувенір – уламок ракети від обстрілів Університету 10 жовтня 2022 року.

Також Крістіна Каллас відвідала семінар для викладачів українських ЗВО «Передові академічні практики в університетах», який відбувся на базі КНУ імені Тараса Шевченка за сприяння Міністерства освіти і науки України та Міністерства освіти і науки Естонії. Під час групової роботи, спрямованої на аналіз практичних кейсів, учасники воркшопу ознайомилися з практиками академічної доброчесності ЄС, Естонії та України.

КНУ імені Тараса Шевченка є партнером за двосторонніми угодами з двома ЗВО Естонії – Талліннським технічним університетом і Університетом Тарту.

Зазначимо, що Крістіна Каллас до того, як у квітні 2023 року очолила Міністерство освіти та науки Естонії, була директоркою Нарвського коледжу Університету Тарту й лідеркою партії «Естонія 200». Від 2014 року пані Каллас активно опікувалася допомогою українським біженцям.

Нині в школах Естонії навчаються майже 8 тисяч дітей з України, що становить 4% від загальної кількості всіх школярів. Відразу після 24 лютого 2022 року багато українських студентів на безоплатній основі змогли продовжити своє навчання в естонських закладах вищої освіти.

 

Центр комунікацій 

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024