Новини

 

Erasmus+ DigiUni: німецький досвід цифровізації вищої освіти для українських ЗВО

24.10.2024

Представники Шевченкового університету взяли участь у тренінгу-воркшопі, що відбувся в Університеті Ерлангена – Нюрнберга та Інституті інновацій у навчанні (Німеччина).

Тренінг, присвячений проблемам цифрового викладання у закладах вищої освіти, був організований у межах проєкту DigiUni, що виконується у рамках міжнародної програми Євросоюзу Erasmus+. Координатором освітнього проєкту «Цифровий університет – відкрита українська ініціатива» (DigiUni) є Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

 

Доценти Факультету інформаційних технологій КНУ Сергій Бронін та Ольга Кравченко долучилися до тренінгу «Цифрове викладання у сфері вищої освіти: новаторське, орієнтоване на майбутнє навчання через інноваційні формати, інструменти та системи».

Учасники мали змогу запозичити досвід успішного впровадження нових методів і стратегій цифрового онлайн-навчання, що культивується в Університеті Ерлангена – Нюрнберга. Так, особливий інтерес викликала сесія, під час якої дискутувалися проблеми й потенціал дистанційного онлайн-оцінювання. Про ефективне використання медіа в освітньому процесі говорили на іншій сесії.

Загалом лекції та семінари тренінгу акцентували увагу на тому, як перетворити традиційні лекції на інтерактивний спільний досвід роботи викладача й студента. Прикладом успішного проєкту може бути «Віртуальний університет Баварії (vhb)», який було презентовано учасникам тренінгу. «vhb» об’єднує 36 баварських університетів і фінансується урядом цієї федеральної землі. Студенти з університетів-учасників «Віртуального університету Баварії» мають можливість навчатися безкоштовно і обирати курси з переліку, що містить 560 найменувань.

Це шостий тренінг-воркшоп за проєктом Erasmus+ DigiUni. Під час попередніх навчальних зустрічей українські учасники консорціуму переймали досвід в Університеті Масарика у чеському Брно, Університеті імені Адама Міцкевича у Познані (Польща), іспанському Університеті Аліканте, Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца (Німеччина), Німецькій національній бібліотеці технічної інформації та в Університеті Страсбурга (Франція).

Довідково:

Проєкт DigiUni орієнтовано на підтримку вищої освіти в Україні в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Це наймасштабніший проєкт за програмою Erasmus+, який будь-коли реалізовувався в Україні. Він об’єднав учасників з України та держав-членів ЄС: 21 установу у статусі повних партнерів і 5 інституцій у статусі асоційованих партнерів.

Проєкт розпочався 1 грудня 2023 року та розрахований на чотири роки. Координатором є Київський національний університет імені Тараса Шевченка. 

Детальніша інформація про Erasmus+ DigiUni – на офіційному сайті проєкту https://digiuni.kspu.edu/uk 

 

Центр комунікацій за матеріалами команди проєкту Erasmus+ DigiUni

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024