Новини

 

Франко-український фізичний проєкт відновлює роботу

20.09.2023

 

КНУ імені Тараса Шевченка активізує участь у проєкті LIA/IRP IDEATE, який об’єднує роботу французьких та українських науковців, зокрема представників наукової спільноти ЗВО обох країн. На засіданні керівного комітету проєкту, що відбулося онлайн 19 вересня 2023 року, наш Університет був представлений робочою групою на чолі з першим проректором Володимиром Ільченком.

  

До складу робочої групи КНУ увійшли також проректорка з питань міжнародного співробітництва Ксенія Смирнова та директор Асоційованої міжнародної лабораторії LIA (Україна) Олег Безшийко.

На засіданні обговорювалася можливість продовження роботи Асоційованої міжнародної лабораторії (LIA) в рамках Міжнародного дослідницького проєкту (IRP) «Інструментальні розробки для експериментів на прискорювальних установках і прискорювальні технології» (IDEATE).

Проєкт LIA/IRP IDEATE започаткований 2015 року на базі Університету Париж-Сакле (Франція). Упродовж цих років КНУ імені Тараса Шевченка був його активним учасником. Студенти та викладачі Університету, долучені до роботи LIA, отримали значні здобутки та результати. Співпраця була зосереджена в галузях ядерної фізики та фізики високих енергій. 

Тривалий період пандемії та війна в Україні певною мірою позначилися на двосторонніх зв’язках. Питання про відновлення активного співробітництва постало під час зустрічі робочої групи КНУ з представниками Університету Париж-Сакле в липні цього року. Участь у нещодавньому засіданні керівного комітету проєкту закріпила співпрацю в дії.

До роботи комітету також долучилися науковці ХНУ імені В. Н. Каразіна, ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», Інституту прикладної фізики НАНУ. Французьку сторону представляли голова робочої групи, директор LIA IDEATE Сергій Барсук, заступник директора LIA IDEATE Максим Тітов, директор IJCLab Ахілл Стокі, помічник віцепрезидента Університету Париж-Сакле з науки та техніки Мішель Гідаль, директор із досліджень CNRS Лоран Вакавант. 

Сторони підвели підсумки спільної роботи та надали оцінку науково-дослідницької роботи лабораторії, з огляду на нові виклики часу. 

Були озвучені реальні збитки, завдані українським університетам внаслідок бомбардувань та бойових дій рф. Під час засідання було наголошено на пріоритетних напрямах діяльності задля підтримки науки. Також передбачено сприяння українським студентам та молодим ученим через спільні наукові проєкти в тісній синергії зі світовими вченими-фізиками. Велику увагу приділено виконанню фундаментальних і прикладних досліджень, практичному використанню їхніх результатів, науковому супроводу проєктів.  

Володимир Ільченко запропонував інноваційні напрями роботи лабораторії LIA та перспективи їх реалізації на наступні п’ять років. Сторони погодили кроки з продовження співпраці.

 

Довідково:

Проєкт LIA/IRP IDEATE охоплює дослідження та оптимізацію інноваційних технологій для експериментів на прискорювачах елементарних частинок і розробку методів прискорювачів. Лабораторія LIA IDEATE сприяє розширенню співпраці українських науковців з ЦЕРН – Європейською організацією з ядерних досліджень (CERN). Вона концентрує зусилля вчених на розробці детекторних систем для експериментів на прискорювачах і технологій для фізики прискорювачів.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024