Новини

 

Проєкт «Цифровий університет»: перший крок до практичного втілення

25.03.2024

У КНУ імені Тараса Шевченка відбулася стартова зустріч проєкту DigiUni – Open Ukrainian Initiative, який реалізується в рамках програми ЄС «Еразмус+». Позаду залишилися організаційні питання запуску проєкту. Наразі на порядку денному – практичне втілення в життя ідей і стратегій.

 

Міжнародний проєкт DigiUni (Цифровий університет – Відкрита українська ініціатива) був презентований у жовтні 2023 року. Його координатором визначено Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Ініціатива об’єднала 22 освітньо-наукові установи України, Німеччини, Іспанії, Франції, Чехії, Польщі.

Зустріч учасників міжнародного консорціуму університетів у DigiUni, що відбулася 25 березня 2024 року в Червоному корпусі КНУ, стала стартом реалізації проєкту. До обговорення у форматі офлайн і онлайн долучилися представники усіх вітчизняних і зарубіжних партнерів.

«Проєкт DigiUni – Open Ukrainian Initiative є відповіддю на масштабні виклики, що постали перед українською системою вищої освіти у зв’язку з війною та міграцією. За умов, коли значна частина освітньої інфраструктури України пошкоджена або зруйнована, створення цифрової освітньої екосистеми України допоможе забезпечити безперервну, високоякісну, інклюзивну освіту незалежно від місця перебування учасників процесу», – відзначив у вітальному слові ректор КНУ Володимир Бугров.

Обговорення було перерване сигналом повітряної тривоги і раптовою ворожою атакою на Київ гіперзвуковими протикорабельними ракетами «Циркон». Вибухи, що пролунали практично в «прямому ефірі», та продовження робочої зустрічі в укритті вразили зарубіжних партнерів. Ми теж зафіксуємо цей факт як частину хронології російської збройної агресії.

Згодом проректорка з міжнародного співробітництва, координаторка проєкту від КНУ Ксенія Смирнова зауважила, що «зустріч під вибухи є символом того, як незламно Університет працює попри зовнішні безпекові виклики».

Проректорка акцентувала на переході до практичного етапу реалізації проєкту DigiUni – Open Ukrainian Initiative:

«Проєкт, що став переможцем конкурсу, відкритого для України Європейською Комісією в межах Програми ЄС Еразмус+, розрахований на чотири роки. Сьогодні вже сформовані сім робочих пакетів, обговорюються і затверджуються стратегії управління проєктом, система перевірки і контролю якості роботи. Також обговорюємо, у якому саме вигляді працюватиме DigiPlatform – загальноукраїнське цифрове освітнє середовище, яке об’єднуватиме цифрові потужності зі створення відповідного контенту, можливість розміщення віртуальних та віддалених лабораторій, курсів і дисциплін, навчальних ігор тощо. Будуть визначені часові рамки проведення тренінгів для викладачів університетів-партнерів, на яких навчатимуть, як опанувати нові цифрові навички, як формувати додатковий цифровий контент для своїх дисциплін. Ще один аспект – узгодження фінансових і юридичних питань. Так, Міністерство освіти і науки, яке сьогодні теж представлено як один із партнерів проєкту, висловлює пропозиції щодо напрацювання нового нормативного рівня регулювання якості вищої освіти в контексті цифрового контенту дисциплін».

Проєкт DigiUni – Open Ukrainian Initiative можливий завдяки налагодженню тісної взаємодії між українськими університетами, що надзвичайно важливо для розвитку вищої освіти в Україні в умовах війни, обмежених ресурсів та постійних змін. На цьому наголосила генеральна директорка Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції МОН Олександра Гусак.

«Сьогодні зібралися ті партнери, які вже мають досвід впровадження цифрових ініціатив, – сказала представниця профільного Міністерства. – Я впевнена, що те цифрове середовище, яке буде сформовано, дозволить ще більше посилити спроможність наших закладів надавати якісні цифрові освітні послуги. Водночас воно стане додатковим ресурсом для студентів. З одного боку, це дозволить впровадити кращі європейські практики, а з іншого – не втратити національний контекст для того, щоб пристосувати існуючі можливості та ресурси до наших потреб».

Олександра Гусак відзначила важливий внесок Національного Еразмус+ офісу в Україні, який забезпечував комунікацію між українською стороною і ЄС «для того, щоб ця історія набула такого злету».

Координаторка National Erasmus+ Office in Ukraine Світлана Шитікова своєю чергою запевнила, що йдеться передусім про підтримку, партнерство, єдність, інновації та можливості. 

Радниця-уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник переконана, що проєкт матиме величезний вплив на нашу систему освіти, а отриманими в його межах напрацюваннями ми зможемо поділитися зі світом. 

 

Довідково: 

До складу команди проєкту «Цифровий університет» увійшли Національний університет «Києво-Могилянська академія», Український католицький університет, Львівський національний університет імені Івана Франка, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Сумський державний університет, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Маріупольський державний університет та Херсонський державний університет.

Проєкт підтримали Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України, Українська асоціація фахівців інформаційних технологій, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. 

Серед закордонних партнерів – університети Страсбурга, Аліканте, Кельна, а також Університет Ерлангена-Нюрнберга, Ганноверський університет імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, університет Масарика в Брно та Університет імені Адама Міцкевича в Познані.

Асоційованими партнерами проєкту виступили Асоціація європейських університетів, Українська асоціація студентів, Технічно-інформаційна бібліотека (Німеччина) та Українське науково-освітнє ІТ-товариство.

 

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024