Новини

 

Засідання Вченої ради: підсумки за 1 квітня

01.04.2024

Про запровадження індикаторів якості освітніх програм як умову удосконалення всього освітнього процесу, ефективну взаємодію з роботодавцями за умов війни, посилення інтелектуально-кадрового потенціалу Університету через присвоєння вчених звань викладачам закладу йшлося на черговому засіданні Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка, що відбулося 1 квітня.

 

Для прийняття ефективних управлінських рішень в КНУ розроблено індикатори якості освітніх програм і стану освітнього процесу за цими програмами. Основні маркери моніторингу були представлені в доповіді проректора з науково-педагогічної роботи Андрія Гожика, керівниці відділу забезпечення якості освіти Дарії Щеглюк і керівника навчально-методичного відділу Андрія Пижика.

Контроль за якістю охоплюватиме розроблення і вдосконалення освітніх програм, освітні досягнення, визнання результатів навчання, кадрове забезпечення освітнього процесу та багато інших аспектів.

«Індикатори розроблено для прийняття ефективних управлінських рішень, – відзначила під час презентації Дарія Щеглюк. – Новий рівень моніторингу освітньої діяльності сприятиме утвердженню Університету як регіонального та європейського освітньо-наукового центру».

Система індикаторів є гнучкою і відшліфовуватиметься в процесі застосування, додав Андрій Гожик. Пілотне випробування пройде в Навчально-науковому центрі «Інститут біології та медицини». Також проректор з науково-педагогічної роботи виніс на ухвалення Вченої ради нову редакцію Положення про Приймальну комісію КНУ, акцентовану кількома пунктами на основі чинного документа.

Про розвиток та підтримку ефективної взаємодії з роботодавцями в умовах війни та післявоєнний період відзвітувала проректорка з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) Інна Степанець.

Найголовнішим досягненням є працевлаштування випускників Університету саме за фахом. Найбільше пропозицій надходить від компаній, що працюють у галузях аудиту, консалтингу, телекомунікацій, юриспруденції та фінансового сектору. На міжнародному рівні КНУ імені Тараса Шевченка увійшов до ТОП-100 університетів Європи згідно із показниками «репутація серед роботодавців» та «працевлаштування» за версією престижного рейтингу «QS World University Rankings: Europe 2024». Серед здобутків варто відзначити й повернення очного формату профорієнтаційних заходів, які проводяться з урахуванням усіх безпекових вимог. 2023 року у різноманітних кар’єрних проєктах КНУ були залучені майже 2 500 здобувачів освіти й випускників.

«Рада роботодавців Університету навіть за нинішніх складних часів є життєдіяльною та продуктивною. Підтримуються і розширюються зв’язки з наявними партнерами, вдосконалюється стратегія залучення нових роботодавців для підрозділів КНУ», – підкреслила Інна Степанець.

З інформацією про роботу Постійної комісії Вченої ради з гуманітарних питань виступив голова Комісії, директор ННІ філології Григорій Семенюк. Діяльність гуманітарної Комісії виходить із умов воєнного часу й спрямована на розгляд ініціатив, пов’язаних з утвердженням засад національно-патріотичного виховання, увічненням пам’яті героїв війни, посиленням волонтерських ініціатив та проєктів, підтримкою ментального здоров’я членів університетської спільноти.

У цьому зв’язку ректор КНУ Володимир Бугров відзначив успішність проєкту «Захисники Києва», у якому беруть участь студенти-шевченківці. Від Університету кураторкою цього проєкту, який реалізується Департаментом молоді та спорту м.Києва спільно з громадською організацією «АЛЬФА СЕЛФ ДЕФЕНС», виступає проректорка з науково-педагогічної роботи (зв’язки з громадськістю) Олена Добржанська. Залучення студентів до військового вишколу «Захисники Києва» є прикладом патріотичного виховання молоді.

Вчена рада розглянула подання керівництва ННІ журналістики щодо реорганізації кафедри періодичної преси шляхом приєднання до кафедри історії журналістики, а також перейменування кафедри історії журналістики на кафедру друкованих медіа та історії журналістики; кафедри мультимедійних технологій і медіадизайну на кафедру онлайн-медіа; кафедри телебачення і радіомовлення на кафедру аудіовізуальних медіа. Члени Вченої ради схвалили ці пропозиції, мотивуючи необхідність змін трансформаціями медійного поля. Окрім того, було прийнято рішення про перейменування Науково-практичного центру з різними напрямами діяльності: експертизи, психологічної та соціальної реабілітації, професійної реадаптації на Науково-практичний центр розвитку дітей та дорослих.

Під час засідання Вченої ради шляхом таємного голосування було присвоєно вчене звання професора таким викладачам: Марині Женченко (ННІ журналістики), Тетяні Крайніковій (ННІ журналістики), Наталії Корчак (ННІ публічного управління та державної служби), Дмитру Чистяку (ННІ філології), Ользі Шевченко (Географічний факультет). Вчене звання доцента присвоєне Миколі Карпіку (ННІ міжнародних відносин), Тетяні Дружченко (ННІ філології), Наталії Сем’ян (ННІ філології), Віктору Шпирку (Економічний факультет).

Вчена рада затвердила для участі у конкурсі на здобуття іменної стипендії Верховної ради України для молодих учених-докторів наук кандидатуру доктора хімічних наук, старшого дослідника, старшого наукового співробітника кафедри фізичної хімії Хімічного факультету Іллю Гуральського.

Традиційною урочистою частиною засідання Вченої ради було вручення заохочувальних відзнак Університету.

Грамоти «За успіхи у навчальній, науковій і виховній роботі» вручені Ірині Богомаз (Українського фізико-математичний ліцей), Станіславу Вільчинському (Фізичний факультет), Віктору Костенку (ННІ високих технологій), Наталії Роговій (Інститут післядипломної освіти), Ларисі Сохатюк (проректорці з науково-педагогічної роботи – перспективний розвиток та інфраструктура), Аллі Старостіній (Економічний факультет).

Студентку 4 курсу ННІ філології Марію Савенок нагороджено Подякою ректора за популяризацію університетської освіти і науки, перемогу у XIV Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед студентів закладів вищої освіти України.

Позачергове засідання Вченої ради відбудеться 11 квітня, а планово колегіальний орган управління КНУ збереться 13 травня.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024