Новини

 

Університет став майданчиком для програми Альянсу українських університетів

26.06.2024

На базі КНУ імені Тараса Шевченка завершилася навчальна програма «Просторове планування для територіальних громад» для працівників органів місцевого самоврядування. Це вже четвертий тренінг у межах проєкту «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами» від Альянсу українських університетів.

 

У навчанні взяли участь 12 пілотних громад з різних регіонів України. Упродовж чотирьох днів експерти Альянсу українських університетів ділилися з учасниками програми знаннями про стратегічне та просторове планування розвитку територіальних громад, зокрема участь громадськості в бюджетному процесі.

Представники громад не лише слухали лекції, а й вирішували групові завдання, спрямовані на пошук компромісних рішень.

«Ця програма стала відповіддю на результати дослідження потреб пілотних громад. Розуміння просторового виміру розвитку дозволяє перейти від точкових рішень і проєктів до комплексного розуміння і бачення території. Важливо, що учасники програми безпосередньо причетні до її тематики, що дозволило легко спілкуватися однією мовою та фахово дискутувати. Програма була більше ніж просто навчанням – це був обмін досвідом. Протягом чотирьох днів навчання перейшло з формату «класичного тренінгу» в комунікацію та консультування, що надалі також є напрямом роботи Альянсу», – підсумував координатор проєкту від КНУ, завідувач кафедри економічної та соціальної географії Географічного факультету Костянтин Мезенцев.

Нагадаємо, що в жовтні 2023 року Альянс українських університетів розпочав масштабний всеукраїнський проєкт «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами». 

Цей проєкт є спробою об’єднати академічні спільноти з місцевими діячами, аби підсилити плани громад кваліфікованою експертизою. Адже негативні наслідки війни змушують щораз переглядати підходи до ефективного управління громадами. І університетські експерти можуть надавати потужний консультативний супровід під час реалізації напрацьованих громадами планів. 

У межах проєкту в 2023 році КНУ імені Тараса Шевченка став офіційним партнером Лозівської міської територіальної громади на Харківщині. Було сформульовано ключові потреби та запити лозівчан у контексті взаємодії з Університетом, окреслено перспективи співпраці щодо розробки концепції інтегрованого розвитку. 

Нещодавно команда КНУ презентувала перші результати дослідження.  

«Ми вже бачимо певні кроки і напрацювання в роботі з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Університетські експерти фахово аналізують інформацію, зокрема зауваження та рекомендації мешканців нашої громади щодо подальшої розбудови», – розповів заступник Лозівського міського голови Денис Петренко.

Проєкт «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами» здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

За матеріалами Альянсу українських університетів

Центр комунікацій 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024