Новини |
Tweet |
«Правда про закупівлі послуг з харчування курсантів у КНУ»: результати брифінгу |
|
---|---|
Київський національний університет імені Тараса Шевченка вже протягом тривалого часу надає Міністерству оборони України послуги з харчування військових. 18 січня 2024 року у медіа з’явилося повідомлення про нібито завищену вартість закупівель для харчування військових та курсантів у центрах харчування КНУ. За фактом таких повідомлень в Університеті була створена комісія та проводиться службова перевірка. Перші результати внутрішньої перевірки були оприлюднені на офіційному сайті університету 22 січня. 6 лютого керівництво Університету ініціювало брифінг, на якому були докладно роз’яснені всі фактичні обставини, обґрунтовані процедури, за якими здійснюється надання Університетом послуг із харчування військових та курсантів у центрах харчування КНУ. Військовий інститут – структурний підрозділ КНУ. В Україні до початку повномасштабного вторгнення рф лише три ЗВО мали на своєму забезпеченні курсантів: КНУ імені Тараса Шевченка, Національний авіаційний університет, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Усі вони надавали послуги щодо забезпечення харчуванням курсантів за процедурою «Закупівля послуги з організації харчування (55320000-9). Після переміщення Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого до Полтави його було приєднано до діючої Військової частини, для якої постачання продуктів здійснюється за процедурою «Продукти харчування та сушені продукти різні (15890000-3). Із 24.02.2022 Університет не припиняв забезпечувати харчуванням курсантів ВІКНУ. Послугу із забезпечення харчування курсантів надають 6 їдалень Університету. Поставку продуктів здійснює постачальник, який став переможцем у процедурі закупівлі на майданчику Prozorro. До готування страв залучені кухарі, які є у штаті Університету. Виконання договорів на харчування військових постійно перебуває під контролем Міністерства оборони України та інших уповноважених органів. У 2023 році було проведено перевірку забезпечення харчуванням військовослужбовців Збройних Сил України Рахунковою палатою, яка не виявила порушень з боку Університету. Забезпечення харчовими продуктами для організації харчування особового складу ЗСУ здійснюється із застосуванням Каталогу продуктів харчування (затверджений наказом Міністерства оборони України № 591 (зі змінами) від 15.11.2019 року). Міністерством оборони створена моніторингова структура, яка обраховує Каталог та визначає суму харчування на одного військовослужбовця. Такий документ розміщується на майданчику Prozorro і має назву «Граничні ціни до Каталогу продуктів харчування (Додаток 3 технічної документації). Порівняння цін Каталогу КНУ та Граничних цін до каталогу продуктів харчування від Міноборони на 23 продукти харчування, про які згадується у матеріалах ЗМІ, спростовує поширену інформацію про завищення цін. Щодо ціни на хек. Комісією Університету встановлено, що сталася технічна помилка, яку ні представники Замовника (Міноборони), ні представники Виконавця (Університет) не виявили під час складання та підписання документів. У Каталозі представлено 3 позиції цієї риби: «Хек заморожений», «Хек заморожений без голови» і «Філе хеку замороженого». «Хек заморожений» – це тушка риби з головою, тобто найдешевша позиція. А оскільки у Каталозі Університету ціна замороженого хеку без голови становить 123 грн/кг, а філе хеку – 230 грн/кг, цілком очевидно, що заявлена раніше ціна 333 грн за «Хек заморожений» зумовлена саме технічною помилкою. Тому «Хек заморожений» не розглядався і в щотижневій Розкладці продуктів, що затверджується Замовником, Університетом не передбачався до закупівлі і фактично не закуповувався. В іншому випадку ця технічна помилка щодо ціни була би виявлена та усунена раніше. Було підготовлено відповідне звернення до Департаменту ресурсного забезпечення Міністерства оборони України з проханням укласти додаткову угоду на коригування заявленої помилкової ціни за цією позицією відповідно до ринкової ціни у 93,00 грн (Додаткова угода №2 від 24.01.2024 року Договору №220/14/2/24/27 від 28.12.2023). Університет не є компанією, основною діяльністю якої є постачання продуктів харчування, що дозволило б зменшувати ціну на великих обсягах. Університет змушений закуповувати продукцію невеликими партіями, оскільки, на відміну від спеціалізованих компаній, не має великих складських приміщень, які б мали вентиляційне та холодильне обладнання, що відповідає нормам. Тому закупівля продуктів здійснюється за групами товару, відповідно до термінів реалізації або щоденно. Товари, які мають більший термін реалізації, – два рази на місяць. Це також впливає на ціноутворення, адже вартість продуктів харчування постійно зростає. Університет як цивільна організація закуповує продукцію за ринковими цінами і не має можливості скористатися пропозиціями деяких виробників продавати напряму свою продукцію для військових. Послуга харчування надається згідно із затвердженою розкладкою продуктів, що складається Представником Замовника із залученням Представника Виконавця, з урахуванням: відповідних коефіцієнтів, визначених Порядком застосування Каталогу продуктів харчування; базового меню асортименту продуктів; особливостей пори року; періодів постачання харчових продуктів; інтенсивності підготовки особового складу; умов бойової підготовки; побажань військовослужбовців військової частини. Розрахована вартість триразового одноденного харчування курсанта ВІКНУ становить 151,2 грн: Сніданок 35% – 52,92 грн Обід 45% – 68,04 грн Вечеря 20% – 30,24 грн. Ректор КНУ Володимир Бугров наголосив: «Для нас довіра батьків, які скеровують своїх дітей на навчання до Військового інституту КНУ, щоб вони були офіцерами-захисниками Батьківщини, надзвичайно важлива!»
Відеозапис брифінгу: Укрінформ Центр комунікацій |
© Всі права захищені 1995-2024