Новини

 

В Університеті розвивається студентське кураторство

05.09.2024

 

Допомогти першокурсникам якнайшвидше влитися у студентську родину Шевченкового університету вирішили Студпарламенти факультетів та інститутів КНУ.

Їхні ініціативи зміцнюють та розвивають практику університетського студентського кураторства.

 

«Філософський коннект», організований Студпарламентом Філософського факультету, відбувся 4 вересня у конференц-залі Наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича. На зустрічі з новоспеченими студентами старшокурсники факультету, пам’ятаючи свої перші кроки у новому середовищі, поділилися досвідом того, як пристосуватися до умов і вимог навчання, орієнтуватися в університетському просторі, давати раду побутовим проблемам і вирішувати безліч інших питань, що виникають у повсякденному навчальному житті.

Водночас «Філософський коннект» став своєрідною презентацією факультетського Студпарламенту. 

«Нам вдалося створити атмосферу щирості, відкритості, довіри одне до одного. І тим самим, я сподіваюся, закласти підвалини майбутньої взаємодії, – розповів голова Студентського парламенту Філософського факультету Станіслав Ткаченко. – Абсолютна більшість присутніх на зустрічі готові долучитися до Студпарламенту й брати активну участь у культурно-масовій роботі факультету та Університету. Ми формуємо міцний студентський актив».

Рада студентів Навчально-наукового інституту міжнародних відносин КНУ теж провела зустріч із першокурсниками. 30 серпня конференц-зала НБ імені Михайла Максимовича була заповнена вщерть. Під час заходу старшокурсники та активісти студентського самоврядування ІМВ виступили наставниками для «першачків», допомагаючи їм зорієнтуватися у шаленому й кипучому житті Університету. 

Підтримка, яку відчувають новачки в перші дні навчання, надалі спонукає їх пропонувати свою допомогу наступним першокурсникам. Тому підготовка майбутніх «провідників» студентів від статусу абітурієнта до статусу шевченківця є окремим напрямом роботи Студпарламентів.

Так, на тренінгу «Школа кураторів», організованому активістами Філософського факультету, п’ятнадцятеро студентів і студенток 2-4 курсів бакалаврату ознайомилися з важливими психологічними аспектами наставництва. Це насамперед толерантне ставлення до кожного представника студентства КНУ, особиста відповідальність і прийнятні засоби спілкування з першокурсниками.

«Студпарламент Філософського факультету уже вчетверте провів «Школу кураторів» напередодні нового навчального року. У рамках тренінгу ми використовували різноманітні способи комунікації з самими майбутніми наставниками, – говорить Станіслав Ткаченко. – На заході, що тривав понад годину, обговорювалися конкретні поради щодо того, як у невимушеній атмосфері дозвілля краще роззнайомити новоспечених студентів, допомогти їм зав’язати знайомства зі старшокурсниками й представниками всіх навчальних підрозділів КНУ, а також розкрити багатогранні можливості, що їх пропонує Університет».

На думку активістів студентського самоврядування КНУ імені Тараса Шевченка, система студкураторства є корисною для адаптації першокурсників і загалом формування їхнього світогляду.

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024