Новини

 

Три кроки проєкту Erasmus+ DigiUni у Європейський освітній простір

24.07.2024

Створення всеукраїнської відкритої цифрової освітньої екосистеми, реалізованої на базі єдиної цифрової платформи – основне завдання міжнародного проєкту Erasmus+ DigiUni «Цифровий університет – Відкрита Українська Ініціатива» (DigiUni: Digital University — Open Ukrainian Initiative), яким керує команда КНУ імені Тараса Шевченка на чолі з проректоркою з міжнародного співробітництва Ксенією Смирновою.

Завдяки активностям координаторів КНУ в реалізації цього амбітного проєкту зроблено важливі кроки до Європейського освітнього простору. Цьому сприяли чітка організація та успішне проведення тренінгів і воркшопів у трьох європейських університетах.

 

Представники українських ЗВО-партнерів проєкту, Міністерства освіти і науки України, Української асоціації фахівців ІТ опановували досвід під час тренінгу «Кращі практики онлайн-освіти та навчання» в Університеті Масарика у чеському Брно. Учасники DigiUni ознайомилися з новими методами підвищення цифрової компетентності на базі Університету імені Адама Міцкевича у Познані. Тренінг в іспанському Університеті Аліканте був сповнений цікавих семінарів із диджиталізації освітнього процесу та захисту прав інтелектуальної власності науково-педагогічних працівників.

Підсумовуючи результати роботи українських науковців у трьох європейських ЗВО, Сергій Бронін, доцент Факультету інформаційних технологій КНУ, координатор проєкту DigiUni від нашого університету, висловив думку, що філософія DigiUni ґрунтується на поєднанні зусиль різних партнерів задля досягнення глобального спільного результату – створення єдиного цифрового освітнього простору. Усі тренінги були наповнені інформацією, яку використають при розробці контенту. В Університеті Масарика українські науковці зацікавилися успішним досвідом організації дистанційного та змішаного навчання, інклюзивності освіти. Сергій Бронін також зазначив, що було дуже важливо дізнатися, як польські колеги взаємодіють в альянсі університетів EPICUR. Адже в межах DigiUni народжується об’єднання українських університетів, що співпрацюватиме на базі спільної цифрової освітньої платформи.

За словами Міхаели Кортишової, координаторки проєкту DigiUni від Університету Масарика, тренінг – це чудова нагода поділитись нашим досвідом організації змішаного освітнього процесу з колегами з українських університетів. «Нас насправді дуже надихає те, що у надважких умовах російської війни українські університети продовжують навчати та розвиватись. У масштабах цього проєкту зміцниться наша співпраця», – зауважила чеська координаторка.

 

Довідково:

Проєкт DigiUni орієнтовано на підтримку вищої освіти в Україні в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Це наймасштабніший проєкт за програмою Erasmus+, який будь-коли реалізовувався в Україні.

Він об’єднав учасників з України та держав-членів ЄС: 21 установу у статусі повних партнерів і 5 інституцій у статусі асоційованих партнерів.

Проєкт розпочався 1 грудня 2023 року та розрахований на чотири роки. Координатором є Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Детальніша інформація про Erasmus+ DigiUni – на офіційному сайті проєкту: https://digiuni.kspu.edu/about.html

 

За матеріалами команди проєкту Erasmus+ DigiUni

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024