Новини

 

Демократичне врядування у світлі європейських практик: Діалог високого рівня

06.12.2023

Яка роль Ради Європи в підтримці України за умов повномасштабного російського вторгнення? Які виклики постають перед місцевим самоврядуванням під час війни та в найближчій перспективі?

Цим та іншим питанням був присвячений Відкритий діалог «Добре багаторівневе демократичне врядування в Україні», який Рада Європи провела для студентів КНУ імені Тараса Шевченка 5 грудня.

 

Відкритий діалог приурочено до Дня місцевого самоврядування, що відзначається в Україні 7 грудня.

Спікерами й спікерками від Ради Європи виступили: Клаудія Лучіані, директорка з демократії і людської гідності РЄ; Даніель Попеску, керівник Департаменту демократії і врядування РЄ; Мачей Янчак, голова Офісу Ради Європи в Україні.

Українську сторону представляли: Володимир Бугров, ректор КНУ; Лілія Пашинна, голова делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад РЄ; Лариса Комаха, директорка ННІ публічного управління та державної служби КНУ.

У Відкритому діалозі взяли участь студенти, аспіранти, викладачі ННІ ПУДС, які отримали можливість почути безпосередньо від представників Ради Європи їхні оцінки значення місцевого самоврядування в розбудові громадянського суспільства і демократичного ладу. Модерував захід В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

До учасників зібрання з онлайн-промовою звернувся ректор КНУ Володимир Бугров. «Переконаний, що українська освіта є одним із драйверів поступу України до Європейського Союзу і нашого європейського майбутнього. Шевченків університет робить важливі й необхідні кроки, які теж є підґрунтям євроінтеграційних процесів. Зокрема, на базі Інституту управління запроваджено освітню програму «Європейські студії для публічних управлінців», орієнтовану на підготовку фахівців із місцевого самоврядування у контексті євроінтеграції. Також ми готуємо управлінський резерв для роботи на деокупованих територіях. Вірю, що спільними зусиллями ми сформуємо ту якість публічного управління, державної служби, місцевого самоврядування, яка б відповідала вимогам входження України в єдину європейську родину», – сказав ректор. 

Клаудія Лучіані у своєму виступі підкреслила, що Рада Європи сповнена рішучості підтримувати необхідні реформи відповідно до рішення Європейської Ради щодо надання Україні статусу кандидата в ЄС.

Про План дій РЄ для України «Стійкість, відновлення та відбудова» 2023-2026 розповів Мачей Янчак. «План дій є частиною внеску нашої організації у процес відновлення країни, яка зіткнулася з жорстокою агресією російської федерації та величезними руйнуваннями. Нинішня зустріч – це доказ того, що Рада Європи тут, на місці, з вами. Ми пишаємося своєю підтримкою України», – сказав промовець і нагадав, що Рада Європи офіційно виключила рф зі свого складу вже через два тижні після повномасштабного вторгнення країни-агресорки. Загалом, за словами Мачея Янчака, Офіс Ради Європи в Україні реалізує 28 проєктів, один із яких стосується децентралізації як елементу розвиненої демократії.

Своєю чергою Даніель Папеско відзначив, що ідея місцевого самоврядування є надзвичайно популярною серед українців, причому підтримка децентралізації щороку зростає. «Люди переконуються, що Україні потрібне сильне місцеве самоврядування. Те, що говорять органи влади, – це дуже важливо, але не фундаментально, – зауважив спікер. – Головне – чого прагнуть громадяни, які у них судження, що вони думають про самоврядування. Я вірю, що попри складну ситуацію потрібно продовжувати реформу децентралізації, і вона стане вкрай важливою для повоєнного відновлення України. Сподіваюся на хороші рішення у світлі найкращих європейських практик».

Відповідаючи на запитання учасників Відкритого діалогу, які норми законів потрібно змінити для удосконалення законодавчої бази у сфері багаторівневого врядування згідно з європейськими стандартами, В’ячеслав Негода сказав, що їх не перерахувати, але порадив студентам передусім засвоювати основи демократії. «Якщо сповідувати принципи демократії, то завжди знайдуться відповіді на необхідні питання, буде розуміння, що і як треба змінювати, зокрема в законодавстві, – підсумував керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад. – Важливо, щоб для нас місцева демократія була не просто гаслом, а тим принципом, на який ми орієнтуємося, будуючи своє майбутнє».

У рамках Відкритого діалогу також відбулася робоча зустріч представників РЄ з керівництвом КНУ й викладачами ННІ публічного управління та державної служби, під час якої йшлося про розширення співпраці відповідно до підписаного Меморандуму між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Офісом Ради Європи в Україні.

 

Центр комунікацій

Information and Computer Centre of University

© All rights reserved 1995-2024